Gradonačelnici stupili na dužnost

Na severu Kosova održane su svečane sednice na kojima su odbornici i većina gradonačelnika potpisali svečane izjave i stupili na dužnost.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 12.01.2014.

00:08

Default images

Odbornici i gradonačelnici svečani izjave potpisali su u prostorijama u kojima nije bilo državnih obeležja, kao ni na izjavama koje su potpisali.

Ceremonija potpisivanja svečanih izjava u sve četiri opštine - Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić obavljena je iza zatvorenih vrata.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Krstimir Pantić, koji je ranije danas podneo ostvaku na mesto zamenika direktora vladine kancelarije za KiM, nije potpisao svečanu izjavu, ali to nisu učinili ni neki od odbornika u opštini Severna Mitrovica.

Jedan od odbornika koji je večeras u Zvečanu potpisao svečanu izjavu Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da su on i njegove kolege odbornici kao i gradonačelnik Vučina Janković dali svečane izjave i time stupili na dužnost.

"Od večeres možemo da smatramo da su organi opštine Zvečan konstituisani", rekao je on.

Na pitanje da li je na izjavama koje su potpisali bilo obeležja državnosti Kosova, Vlajić je kazao da nije bilo nikakvih obeležja, ali da je gornji deo izjave bio prelepljen nalepnicom ispod koje nije bilo moguće videti šta se nalazi.

"Ta nalepnica je bila jaka, ja sam pokušao da je skinem, ali bez oštećenja to nije bilo moguće. Ja smatram da je izjava bila statusno neutralna", rekao je Vlajić.

Albanski odbornici u opštini Severna Mitrovica dobili su tekst izjave na listovima na kojima su bila obeležja državnosti Kosova.

Ceo proces održavanja svečanih sednica u četiri opštine posmatrali su predstavnici Kancelarije EU na KiM, OEBS-a, i kosovskog Ministarstva za lokalnu samoupravu koji će oceniti zakonitost postupka.

Sednicama su prethodile brojne konsultacije i dva sastanka u toku subote sa predstavnikom EU za Kosovo Semjuelom Žbogarom na kojima u pokušali da nađu način za kontituisanje opština, kao i formu po kojoj će odbornici i gradonačelnici potpisati izjavu.

Stav srpske strane je bio da izjave budu statusno neutralne. Oba sastanka su bila zatvorena za javnost.

Iz Prištine je saopšteno da, ukoliko skupštine opština ne budu konstituisane do ponoći, slede novi lokalni izbori na severu Kosova.

Odbornici su počeli da se okupljaju ispred opštine u Severnoj Mitrovici oko 22 sata, a izjave su potpisane nešto pre ponoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: