Abas: Nećemo odustati od Jerusalima

Palestinski predsednik Abas obećao svojim pristalicama da Palestinci "neće klečati" ni odustati od zahteva da glavni grad njihove države bude istočni Jerusalim.

Izvor: Tanjug

Subota, 11.01.2014.

20:26

Default images

To njegovo obećanje ujedno je i poruka izraelskom rukovodstvu i američkim posrednicima u pregovorima o miru, koja je istakla dubok jaz između njega i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Ova poruka Mahmuda Abasa je i podstakla nove sumnje u šanse američkog državnog sekretara Džona Kerija da taj jaz premosti i utvrdi okvir mirovnog sporazuma.

Abas je danas rekao da "mira neće biti" ako nema palestinskog glavnog grada u istočnom Jerusalimu i da neće priznati Izrael kao jevrejsku državu.

Takođe je poruka nagovestila da neće nastaviti pregovore van predviđenog roka od devet meseci, odnosno posle kraja aprila i da će umesto toga obnoviti nastojanja za šire međunarodno priznanje države Palestine u UN i raznim agencijama svetskog tela.

Abas je govorio pred nekoliko stotina palestinskih aktivista iz Jerusalima, koje je pozvao u svoj štab Mukatu u Ramali na Zapadnoj obali. Oni su zviždali, vikali i tapšali, reagujući na Abasov tvrdolinijaški govor.

"Bez istočnog Jerusalima kao glavnog grada Palestine neće biti mira između nas i Izraela. Nećemo prihvatiti i naše je pravo da ne priznamo jevrejsku državu", istakao je Abas.

Netanijahu već dugo postavlja takav zahtev i očekuje se da će ga Keri uključiti u svoj predlog.

Abas je podsetio da su Palestinci već priznali državu Izrael i nema potrebe da se učini više, objasnivši da bi priznanje te zemlje kao jevrejske države narušilo prava na povratak skoro dva miliona palestinskih izbeglica.

Izraelska strana navodi da je takvo priznanje dokaz da su Palestinci voljni da okončaju sukob između dva naroda jednom zauvek.

Abas i Netanijahu uveliko su se razlikovali u svojim pozicijmaa kada je Keri na njih izvršio pritisak da obnove pregovore krajem jula, posle tri godine zastoja, podseća AP.

Od tada je, uprkos činjenici da su se pregovarači sastali dvadesetak puta, malo napretka postignuto. Očekuje se da Keri iznese predloge za prevazilaženje jaza u narednim nedeljama.

Obojica lidera suočavaju se s teškim odlukama da li da prihvate ideje SAD i tako izazovu protivljenje u domaćoj javnosti ili odbiju Kerija i budu optuženi za propast pregovora.

Očekuje se da američki plan definiše granice Izraela pre rata 1967. godine kada su osvojene palestinske teritorije kao osnovu za pregovore o granicama između Izraela i buduće palestinske države s izvesnim izmenama i razmenom teritorija.

Palestinci žele državu u pojasu Gaze, na Zpadnoj obali i istočnom Jerusalimu, ali su voljni da razmene deo teritorija što bi omogućilo Izraelu da zadrži neka od jevrejskih naselja podignutih na okupiranoj zemlji.

Netanijahu nije prihvatio granice iz 1967. kao osnovu, bar ne javno.

On je ovih dana kazao i da neće prihvati da se Jerusalim uključi u Kerijeve predloge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: