HRV: Šaron je trebalo da odgovara

Hjuman rajts voč izrazio žaljenje što preminuli Arijel Šaron nije odgovarao za zločine u izbegličkim kampovima Sabra i Šatila i za druga kršenja ljudskih prava.

Izvor: Beta

Subota, 11.01.2014.

19:11

Default images

"Njegov odlazak je tužno podsećanje da nekažnjavanje (zločina) ne doprinosi napretku u postizanju mira izmedu Izraelaca i Palestinaca", navela je direktorka međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč za Bliski istok Sara Lea Vitson.

Bivši izraelski premijer Arijel Šaron preminuo je danas u 85. godini, pošto je od 2006. bio u komi, nakon što je doživeo moždani udar. Pre desetak dana objavljeno je da mu je zdravstveno stanje pogoršano i da mu je život u opasnosti.

Bio je premijer Izraela od 2001. do 2006. godine.

U vreme kada je bio ministar odbrane, proizraelska libanska milicija je 16. septembra 1982. upala u palestinske izbegličke kampove Sabra i Šatila na periferiji Bejruta, u znak osvete za ubistvo predsednika Libana Bešira Džemaila.

U masakru je ubijeno između 800 i 2.000 civila, od kojih je stotinak bilo poreklom iz Libana.

Zvanična izraelska istražna komisija utvrdila je 1983. godine da je Šaron dopustio proziraelskoj miliciji da upadne u kampove i ocenila da nije smeo da zanemari rizik od masakra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: