Umro bivši izraelski premijer Šaron

Bivši izraelski premijer Arijel Šaron umro je u Medicinskom centru Šeba u Tel Hašomeru, kod Tel Aviva, nekoliko dana nakon što mu se pogoršalo stanje.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 11.01.2014.

13:47

Default images

Šaron, koji bi sledećeg meseca napunio 86 godina, bio je u komi osam godina.

Njegova porodica je bila kraj njega u poslednjim trenucima. Sinovi Šarona Gilad i Umri smenjivali su se kraj njegove popstenje od 1. januara.

Šaron je bio u komi od januara 2006. godine kada je pretrpeo moždani udar.

Nekoliko meseci pre nego što se razboleo Šaron je povukao izraelsku vojsku i evakuisao jevrejske naseljenike iz pojas Gaze u leto 2005. godine.
Bio je to šokontan preobražaj za lidera koji je dugo zagovorao naseljavanje okupiranih teritorija.

Osim po političkoj karijeri Izraelci će ga pamtiti i kao velikog vojnog vođu, koji se borio u četiri izrelska rata.

U ratovima 1967. i 1973. godine divizije koje je predvodio imale su ključnu ulogu u izraelskim uspesima. Palestinci, međutim pamte da je označen delimično odgovornim za masakr stotine njihovih sunarodnika u izbegličkom logorima Sabra i Šatila u Libanu od strane libanske hrišćanske milicije 1983.godine.

Osamnaest godina kasnije izabran je za premijera, obećavši da će postići "bezbednost i istinski mir", podseća Bi- Bi-Si.

U početku je predvodio gušenje drugog palestinskog ustanka, intifade, u kome je poginulo više od 3.000 Palestinaca i 1.000 Izraelaca.

Kao premijer najpre je takođe promovisao izgradnju jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, a podstakao je i izgradnju kontroverzne barijere prema Zapadnoj obali, nakon talasa smrtonosnih napada palestinskih ekstremista, kako bi ih sprečio da uđu u Izrael.

Međutim 2005. uprkos oštrom protivljenju u Izraelu naredio je pomenuto povlačenje.

Ubrzo je napustio konzervativni Likud i osnovao centrističku Kadimu. Bio je na vrhuncu političke moći i na putu da ponovo postane premijer kada je pretrpeo moždani udar i pao u komu iz koje se nikada nije povratio.

Saučešće predsednika Peresa

Predsednik Izraela Šimon Peres izrazio je žaljenje i saučešće porodici povodom smrti bivšeg izraelskog premijera Arijela Šarona.

"Moj dragi prijatelj Arik Šaron danas je izgubio svoju poslednju bitku. Upućujem saučešće Šaronovoj porodici", napisao je Peres na Tviteru.

Izraelski predsednik naveo je da je Šaron bio hrabar vojnik i odlučan lider, koji je voleo svoj narod i koga je narod voleo.

Saučešće svetskih zvaničnika

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izrazio je danas "duboku žalost" zbog smrti bivšeg premijra Ariela Šarona, koga je označio "velikim ratnikom i vojnim liderom".

Netanijahu je istakao da će sećanje na Šarona "živeti večno u srcu nacije".

Predsednik Izraela Šimon Peres nazvao je Šarona svojim "bliskim prijateljem", koji je bio "hrabar vojnik i državnik i jedan od najvećih branitenja Izraela".

Predsednik je naglasio da je Šaron bio neuštrašiv i da je znao kako da donosi odluke i da ih sprovodi.

Izraelska ministarka pravde Cipi Livni, liderka partije Kadima (Napred), koju je Šaron osnovao, rekla je da je on bio " farmer, vojnik i premijer koji je postao otac velike nacije, ali najviše od svega čovek koga ja volela".

"U njegovom velikom telu bila je jevrejska duša koja je brinula o jevrejskom narodu širom sveta", dodala je Livni.

Šaronov sin Gilad Šaron je, saopštavajući smrt oca rekao: "On je otišao, otišao kada je odlučio da ode".

On je zahvalio medicinskom osoblju u Centru Šeba, kraj Tel Aviva i svima onima koji su se molili za tog bivšeg 11-og izraelskog premijera.

Profesor dr Šlomo Noi, direktor centra, zvanično je objavio smrt na konferenciji za novinare.

On je rekao da je Šaron, koga su Izraelci zvali Arik, nastavio da se bori za život "uprkos svemu" u poslednjoj nedelji, kako mu se zdravlje pogoršavalo. Noi je dodao da je danas Šaronovo srce oslabilo i on se " mirno odvojio od svoje porodice".

U prvom reagovanjiu iz sveta na Šaronovu smrt, britanski premijer Dejvid Kameron je istakao da je Šaron jedna od "najznačjnijih licnosti u istoriji Izraela".

"Kao premijer, on je preduzeo hrabre i kontroverzne odluke u težnji za mirom, pre nego što je bio tragično osneposoblejn. Izrael je danas izgubio jednog od najvažnijih lidera", rekao je Kameron.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da je Šaron bio "glavni igrač u istoriji svoje zemlje" i da je nakon "duge vojne i političke karijere, odlučio da se okrene dijalogu sa Palestincima".

Oland je izrazio saučašće Šaronovoj porodici i narodu Izraela.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saočsusće Netnijahuu, izvestila je preš sluzba Kremlja.

Putin je pohvalio Šaronove lične sposobnosti i njegova nastojanja da zastiti interese Izraela.

Šaron je bio visoko cenjen među svojim sunarodnicima i veliki autoritet u međunarodnoj areni, navedeno je u Putinovom telegramu.

Rusija će se sećati da je Šaron stalno podržavao rusko-izraelske prijateljske odnose i ličnost koja je dala značajan doprinos jačanju zajedničke bialteralne saradnje.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da se pridružuje Izraelcima u odavanju počasti posvećenosti pokojnog Šarona Izraelu, potvrdivši tradicionalnu podršku bezbednosti Izraela.

Obama je rekao da on i njegova supruga Mišel šalju svoje najdublje saučešće Šaronovoj porodici i Izraelcima zbog " gubitka lidera koji je svoj život posvetio državi Izrael".

"Potvrđujemo ponovo našu nepokolebljivu posvećenost bezbednosti Izraela i naše poštovanje prijateljstvu naše dve zemlje i naša dva naroda", rekao je Obama.

On je dodao da SAD nastavljaju da teže trajnom miru i bezbednosti Izraelaca, "uključujući i našu posvećenost cilju dve države koje žive jedna pored druge u miru i bezbednosti".

"Dok Izrael govori zbogom premijeru Šaronu, pridružujemo se izraelskom narodu u odavanju počasti njegovoj posvećenosti svojoj zemlji," naglasio je Obama, a preneo Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je, povodom smrti Ssarona da je, iako je bilo trenutaka kada se njegova politika nije poklapala sa politkom SAD, on bio odlučan da osigura bezbednost i opstanak jevrejske države.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da je Keri rekao za Ssarona da je vodio Izrael ka putu mira, što nije bilo lako, jer je na taj način često izazvao strpljenje svojih dugogodišnjih pristalica.

"On je bio spreman da donosi teške odluke, zato što je znao da ima odgovornost prema svom narodu i u stvaranju bezbednosti i u iskorišćavanju svake šanse da žive u miru", ocenio je državni sekretar SAD.

Keri je rekao da je Ssaronova politika bila "jak Izrael za mirno rešenje" i "mirno rešenje za jak Izrael".

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da "žali s narodom Izraela" za Šaronom.

"Svojom hrabrom odlukom da povuče izraelske naseljenike iz pojasa Gaze on je preduzeo istorijski korak na putu ka dogvoru s Palestincima i dvodržavnom rešenju", dodao je portparol Merkelove Štefan Zajbert.

Šef diplomatije Nemačke Frank -Valter Štajnmajer je rekao da je "Šaronova poslednja bitka gotova... Šaron je bukvalno od početka bio neumoren branilac svoje voljene domovine, Izrael".

Norveški premijer Erna Solberg izjavila je: "Danas je otisao jak lider i mislim na njegovu porodicu".

Bivši američki predsednik Bil Klinton i njegova supruga, bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton rekli su da je "Šaron dao svoj život Izraelu - da ga stvori, da ga održi i sačuva i na kraju svoje duge službe, da stvori novu političku partiju i za pravedan mir i trajnu bezbednost".

Oni su mislili na centrištičku partiju Kadima (Napred), koju je Šaron osnovao kada je napustio svoj konzervativni Likud, nekoliko meseci pre nego što se razboleo u januaru 2006.

Klintonovi su istakli da im je bila čast "raditi sa njim, prepirati se sa njim i gledati ga kako uvek pokušava da pronađe pravi put za svoju voljenu zemlju".

Ban: Šeron je heroj svog naroda

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun odao je počast Šaronu, istakavši da je "tokom čitavog života posvećenog državi Izrael, Šaron bio heroj za svoj narod, najpre vojnik, a onda državnik".

"Premijer Šaron pamtiće se zbog svoje politčke hrabrosti i odlučnost da sprovede bolnu i istorijsku odluku da se povuče iz pojasa Gaze", rekao je Ban, aludirajući na povlačenje izraelske vojske i jevrejskih naseljenika u leto 2005. godine, posle 38 godina okupacije te palestinske teritorije.

Šaron je doneo tu odluku uprkos protivljenju u Izraelu.

Bio je je to šokantan preobražaj za lidera koji je godinama bio jedan od najglasnijih zagovornika naseljavanja okupiranih teritorija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: