Razdor među Srbima na severu KiM?

Ivanović hoće mesto predsednika Privremene uprave, kaže Pantić. Spreman sam da radim i sa ovakvim Pantićem jer je to u interesu građana, tvrdi Ivanović.

Izvor: Politika

Subota, 11.01.2014.

23:50

Default images

Krstimir Pantić, gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice, koji je na lokalnim kosovskim izborima 3. novembra (1. decembar, ponovljeni krug) dobio najviše glasova, podneo je ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a, kako je naglasio, o ostavci će sutra pisanim putem obavestiti premijera i prvog potpredsednika srpske vlade, Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića.

Jučerašnju ostavku na mesto zamenika direktora obrazložio je u saopštenju dostavljenom medijima, naglašavajući da „ne želi da svojim delovanjem nanosi štetu Vladi Srbije i građanima Srbije i da zato podnosi neopozivu ostavku”. Kako je naveo, obraća se javnosti želeći da ukaže na činjenice koje su bitne a koje ni na koji način ne smeju biti sakrivene a sve u svetlu najnovijih dešavanja oko konstituisanja skupština opština na severu KiM i opstrukcija koje dolaze, ne samo iz Prištine, nego i iz Brisela.

"Izbori koji su održani na Kosovu i Metohiji, a koji su navodno bili statusno neutralni i u organizaciji Oebsa, bili su jedna velika prevara od strane međunarodne zajednice. Predstavnici Oebsa su nakon što su predali izborni materijal na njemu nalepili grb Kosova i natpis Republika Kosovo, i takav poslali u Prištinu. Na taj način su prekršili jedno od osnovnih principa svoga delovanja i stavili se jasno na stranu privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji. Tim činom su direktno priznali Kosovo kao nezavisnu državu, iako Kosovo niti može, niti je članica te iste misije – naveo je u pisanoj izjavi Pantić, a u saopštenju dalje stoji da ovih dana predstavnici EU pokušavaju "da nas ubede da budemo malo kreativni, da zažmurimo na jedno oko i ponudili su nam nekoliko vrlo nepristojnih predloga”.

"Posle niza vrlo nepristojnih ponuda danas je od strane predstavnika EU ponuđen predlog po principu „uzmi ili ostavi” a koji vređa zdrav razum i naše dostojanstvo. Naime, gradonačelnici bi u prisustvu novinara položili usmeno zakletvu, odnosno dali svečanu izjavu, a onda bi u zatvorenom delu sednice, bez prisustva novinara potpisali izjavu na kojoj će biti grb Kosova prekriven stikerom", navodi Pantić, a onda se dotiče i Olivera Ivanovića, koji je osvojio šest odborničkih mesta u lokalnom parlamentu i koga naziva „lobistom i zastupnikom albanskih interesa na severu Kosova i Metohije.

"Pošto je izgubio izbore za gradonačelnika Kosovske Mitrovice a i nakon dogovora koje je postigao s Albancima, Ivanović ne želi da učestvuje u radu Skupštine i verifikovanju odborničkih mandata, pokušavajući na taj način da se izbori za mesto predsednika Privremene uprave u Kosovskoj Mitrovici, mesto koje mu je obećao Slobodan Petrović, ministar lokalne samouprave, tzv. vlade republike Kosova i njegov venčani kum, a sve zarad lične koristi i na štetu građana Kosovske Mitrovice. Na taj način je, što je njemu inače svojstveno, po ko zna koji put prodao građane Kosovske Mitrovice", naveo je Pantić u saopštenju.

Na Pantićeve tvrdnje za "Politiku” je reagovao i Oliver Ivanović, lider Slobode, demokratije, pravde, koji, primećeno je, s Pantićem i posle izbora ukršta koplja i mora se primetiti da među njima dvojicom neprestano sevaju varnice.

"Naša budućnost, odnosno budućnost Srba na Kosovu i Metohiji, vezana je za Vladu RS ko god da predstavlja tu vladu. Ja ću prihvatiti svaku odluku koja stiže od predstavnika zvaničnog Beograda i prihvatiću svaki sporazum koji zvanični Beograd potpiše. Spreman sam da konstituišemo vlast i da počnemo da radimo i da izbegnemo vanredne izbore i privremene uprave. Spreman sam da radim, čak i sa ovakvim Pantićem jer je odluka građana Kosovske Mitrovice, da on bude gradonačelnik da njegovi ljudi budu u lokalnom parlamentu i ja to poštujem, a tu sam da radim u najboljem interesu naroda", kazao je za "Politiku” Ivanović, uz naglasak, da ni Beograd, ni Priština, ni Brisel a ni građani Kosovske Mitrovice ne žele vanredne izbore.

Na pitanje novinara "Politike” da li je siguran da će svečane sednice biti održane, kako je juče izjavljivao na društvenim mrežama, do nedelje (do ponoći), nije imao odgovor ali je kazao da će otići na svečanu sednicu u bilo koje doba i bilo koje vreme kada ga budu pozvali.

Naime, u toku jučerašnjeg dana bilo je nekoliko opcija na temu održavanja svečanih sednica na kojima bi gradonačelnici i odbornici položili zakletve, a čak ni većina gradonačelnika nije mogla da potvrdi navode nekih medija da će materijal biti statusno neutralan.

Dragan Jablanović i Srđan Vulović, gradonačelnici opština Leposavić i Zubin Potok, ostali su pri stavu da Srbi sa severa traže statusno neutralni materijal, ali i da očekuju da im to bude predočeno na sastanku koji se inače juče, odvijao iza zatvorenih vrata sa Samuelom Žbogarom, specijalnim predstavnikom EU na Kosovu. Naime, posle razgovora s diplomatom EU nije bilo izjava, a u toku dana dvojica gradonačelnika su za "Politiku” potvrdila da će sva četiri gradonačelnika izdati saopštenje gde će sve biti objašnjeno.

Svečane sednice četiri opštine na severu Kosova, podsetimo, do sada su tri puta odlagane jer su Srbi insistirali na statusnoj neutralnosti a EU i Priština na poštovanju zakona i Ustava Kosova, a poslednja sednica odložena je u petak, mada su svi odbornici i gradonačelnici bili prisutni u Zvečanu, kako je obrazloženo, čekao se ishod razgovora radnih grupa Beograda i Prištine, mada ni do juče nije bilo poznato šta je u Briselu beogradska radna grupa uspela da "isposluje”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: