Ivanović odbacuje Pantićeve optužbe

Oliver Ivanović odbacio optužbe Krstimira Pantića da u dogovoru sa Albancima ne želi da učestvuje u konstituisanju Skupština opština na severu Kosova.

Izvor: Beta

Subota, 11.01.2014.

18:49

Default images

"Ja sam apsolutno za to da se mi konstituišemo i počnemo da radimo, što znači da je potpuna glupost da ja tražim vanredne izbore ili uvođenje privremenih mera. Ko bi pametan bio za ponovljene izbore u ovakvoj situaciji", kazao je predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović agenciji Beta.

Pantić, koji je danas podneo ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, optužio je Ivanovića da ne želi da učestvuje u verifikovanju odborničkih mandata u zamenu za mesto predsednika Privremene uprave u Kosovskoj Mitrovici.

On je kazao da su predstavnici Evropske unije predložili njemu i drugim gradonačelnicima da u prisustvu novinara polože svečanu zakletvu, a onda u zatvorenom delu sednice, bez prisustva medija, potpišu izjavu na kojoj bi grb Kosova bio prekriven stikerom.

Ivanović je kazao da ne zna kakav je dogovor postignut na današnjem sastanku izabranih gradonačelnika sa specijalnim predstavnikom EU na Kosovu Samuelom Žbogarom, ali da on podržava svaki sporazum koji Vlada Srbije postigne, bez obzira što ne zna njegov sadržaj.

"Ja ne znam kakav je razgovor bio sa Žbogarom i kakav je dogovor s vladom i Kancelarijom za Kosovo, ali na osnovu onoga što sam ranije rekao moglo se zaključiti da ću prihvatiti dogovor koji vlada u naše ime zaključi", kazao je Ivanović i dodao da Srbi sa Kosova "nemaju drugu alternativu".

Na pitanje da li bi za njega bilo prihvatljivo da potpiše izjavu na kojoj su oznake kosovske državnosti, on je kazao da neće da spekuliše o sadržaju dokumenata, ali da će prihvatiti "ono što vlada bude smatrala za dobro".

"Ako Vladi Srbije ne smeta, ja kao pojedinac i kao građanin mogu da slobodno da kažem da ono što vlada prihvati i za mene je prihvatljivo", rekao je Ivanović.

Vlada Srbije tražila je od Srba na Kosovu da izađu na lokalne izbore po kosovskim zakonima, jer bi na osnovu njihovih rezultata trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština.

Novoizabrani gradonačelnici u četiri opštine na severu Kosova ne pristaju da se Skupštine konstituišu sa obeležijima države Kosova, na čemu insistira Priština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: