KM: Odbornici ispred opštine

Konstitutivne sednice sve četiri opštine na severu KiM, iako planirane za danas, još nisu održane. Sednice su najavljene za 22 sata, ali još nisu počele.

Izvor: B92

Subota, 11.01.2014.

10:17

Default images

Većina odbornika se okupila ispred opštine, među kojima su i odbornici iz albanskih partija, javlja dopisnik Željko Tvrdišić. Tamo ipak nije došao Krstimir Pantić.

Ispred kapije opštine nalazi se po jedno vozilo kosovske policije, i jedno vozilo italijanskog Kfora.

Slična situacija bila je i u Leposaviću, Zvečanu...

Izabrani gradonačelenici, bez Krstimira Pantića, i predstavnik EU Samjuel Žbogar od 17 časova su se sastali po drugi put danas, a na tom sastanku su razgovarali i pokušali da pronađu način za konstituisanje skupština i po kojoj će formi odbornici i granočelnici potpisati izjave.

Ovaj sastanak je bio zatvoren za javnost, kao što je bio i prethodni. Na prethodnom sastanku Žbogar i izabrani gradonačelnici nisu uspeli da postignu dogovor.

Stav gradonačelnika je da forma konstituisanja sednica i izjave budu statusno neutralne.

U Prištini su danas saopštili da ukoliko sednice ne budu konstituisane danas, onda slede novi lokalni izbori na severu Kosova.

Inače, danas je ostavku na mesto zamenika šefa vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju podneo Krstimir Pantić.

Prvi sastanak završen za manje od pola sata

Prvi sastanak specijalnog predstavnika Evropske unije na Kosovu Samuela Žbogara i gradonačelnika sa severa Kosova, koji je počeo u 14.30, završen je danas posle nešto manje od sata, a Žbogar nakon sastanka nije želeo da daje izjave za medije. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata.

Na pitanja novinara Tanjuga da li će konsultacije biti nastavljene kratko je odgovorio: "Verovatno".

Šta su gradonačelnici rekli pre sastanaka

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović rekao je ranije danas za agenciju Beta da četiri gradonačelnika, kao i šefovi odborničkih grupa u lokalnim parlamentima očekuju da od Žbogara čuju šta je to što je dogovoreno u Briselu i da li je to za srpsku stranu prihvatljivo rešenje.

"Za mene ostaje jedino prihvatljivo statusno neutralno polaganje zakletve i potpisivanje odluke o preuzimanju dužnosti, a to podrazumeva da na dokumentima ne bude nikakvog obeležja", rekao je Jablanović.

On je dodao da ne veruje da će se stvoriti uslovi da se danas održe konstitutivne sednice SO.

Lider GI Srbija demokratija pravda Oliver Ivanović je rekao ranije da sednice danas moraju biti održane, jer je to krajnji zakonski rok za to i dodao da on "nije pozvan na sastanak sa Samuelom Žbogarom".

Sa albanske strane je bilo najava da će biti bojkota sednice, međutim, pronađeno je kompromisno rešenje koje se odnosi na oznaku Republike Kosovo na pozivu za sednicu i materijalima za rad.

Albanski odbornici kao argument su navodili činjenicu da su oznake Republike Kosovo postojale na materijalu po kome su održani lokalni izbori.

Kompromis je postignut u cilju ispunjavanja rokova za konsutituisanje Skupštine.

Ovim povodom oglasio se ranije i Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative SDP: "Danas će biti održane svešane sednice za četiri opštine na Severu. Kao i obično, ni po njihovom, ali ne baš sasvim po našem zahtevu", napisao je Ivanović na svom Tviter profilu.

Dnevnik Tribuna javio je da su se predstavnici Beograda i Prištine u petak u Briselu saglasili da gradonačelnici i odbornici četiri opština na severu Kosova danas polože zakletvu i da u prostorijama ne budu simboli ni jedne države, piše dnevnik Tribuna. Iz Brisela je, međutim, sinoć javljeno da nije postignut sporazum i da se razgovori, možda, nastavljaju danas.

Međunarodni izvori prištinskog dnevnika su potvrdili da je prihvaćena verzija Evropske unije prema kojoj će gradonačelnici posle polaganja zakletve u ponedeljak potpisati odluku kojom počinju četvorogodišnji mandate, a na tom dokumentu će biti logo i biće spomenuta Republika Kosova.

"Sporazum je da se polaganje zakletve izvrši bez simbola, ali svaki od gradonačenika u ponedeljak, kada preuzme mandate, treba da potpiše pismo o preuzimanju mandata na kojem će se nalaziti logo i precizirati da su izbori održani na teritoriji Republike Kosovo. Da bi oni bili legitimni to treba da se dogodi i to je zahtev kosovske strane koji je prihvaćen", rekao je izvor dnevnika.

Sve vreme dok su trajali razgovori u Briselu obe su strane informisale svoje vlade o njihovom toku. I specijalni predstavnik EU za Kosovo Samuel Žbogar je bio direktno uključen u taj proces.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: