OEBS: SAD da zatvore Gvantanamo

OEBS je, uoči 12. godišnjice dolaska prvih zatvorenika u zatvor Gvantanamo na Kubi, pozvao SAD da zatvore tu ustanovu.

Izvor: Beta

Petak, 10.01.2014.

19:49

Default images

"Uprkos ponovljenim obećanjima vlasti SAD da će zatvoriti tu ustanovu, ona je nastavila sa radom, još jednu godinu", rekao je Direktor kancelarije OEBS-a za ljudska prava (ODIHR) Janez Lenarčič, a navodi se u saopštenju OEBS-a.

"SAD su obećale da će garantovati osnovna ljudska prava u borbi protiv terorizma, uključcujcuhi pravo na pošteno sudjenje, kao i da će zabraniti proizvoljno pritvaranje. Neuspeh u ispunjavanja obećanja je ono što je predsednik (SAD) Barak Obama sam opisao kao 'mrlju na ugledu Amerike'", kazao je zvaničnik ODIHR-a.

Lenarčič je dodao da bi "zatvorenici trebalo da budu ili izvedeni pred sud u skladu sa vremenskim rokovima i medjunarodnim standardima o fer sudjenjima ili oslobodjeni".

Taj zvaničnik ocenio je da je prebacivanje 11 zatvorenika u treće zemlje od avgusta 2013. pozitivan razvoj dogadjaja u protekloj godini, ali je i pozvao Kongres SAD da učini i dodatne korake u prevazilaženju prepreka na putu ka zatvaranju Gvantanama.

Na poziv SAD, delegacija kancelarije OEBS-a za ljudska prava posetila je Gvantanamo i sastala se sa američkim zvaničnicima u avgustu 2013. godine.

ODIHR trenutno procenjuje situaciju sa ljudskim pravima zatvorenika u tom centru i objaviće izveštaj o svojim nalazima i preporukama kasnije ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: