Sastanak o Siriji 13. januara

Predstavnici SAD, Rusije i UN održaće sastanak o Siriji 13. januara.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.01.2014.

17:25

Default images

Kako je javila agencija Interfaks, uoči konferencije o Siriji - Ženeva 2 sastaće se ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, američki državni sekretar Džon Keri i izaslanik Ujedinjenih nacija Lakdar Brahimi održaće zajedničke razgovore 13. januara

Interfaks je citirao neimenovani izvor iz ruskog ministarstva inostranih poslova koji je naveo da Lavrov treba da održi sastanke u Parizu.

Osim toga, ruski zvaničnici preneli su danas američkom državnom podsekretaru Vendi Šerman da će Moskva nastaviti da podržava kampanju sirijskog predsednika Bašara al-Asada protiv pobunjeničkih snaga, uprkos mirovnim razgovorima planiranim za kraj ovog meseca.

Šermanova se nije obratila novinarima nakon sastanka sa zamenicima ruskog ministra spoljnih poslova Mihailom Bogdanovim i Genadijem Gatilovim koji će biti ruski predstavnici na konferenciji o Siriji 22. januara u Švajcarskoj, navodi AFP.

Međutim, rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su ruske diplomate prenele Šermanovoj da Asadova kampanja protiv "terorističkih grupa" zaslužuje sveobuhvatnu podršku.

"Ruski predstavnici su istakli značaj zajedničkih napora sirijske vlade i patriotski orijentisane opozicije u borbi protiv terorističkih grupa čije aktivnosti prete ne samo budućnosti Sirije, već i regionalnoj stabilnosti", kaže se u saopštenju.

Moskva koristi frazu "patriotski orijentisana opozicija" za sirijske grupe koje nisu deo vladajuće Asadove partije Baas, ali koje režim sankcioniše i koje ne pripadaju opozicionoj Nacionalnoj koaliciji ili pobunjenicima na terenu.

Prema ruskim navodima, dve strane su se dogovorile da konferencija Ženeva 2 treba da doprinese uključivanju članova režima i opozicije u prve direktne razgovore.

Rusija nastavlja da insistira da ne treba vršiti spoljnih pritisak na Asada da se povuče zato što veruje da on uživa jaku podršku sirijskog naroda.

Iran neće učestvovati u mirovnim pregovorima

Iran neće učestvovati u mirovnim pregovorima o okončavanju sirijskog konflikta, koji bi trebalo da se održe kasnije ovog meseca u Švajcarskoj, izjavili su danas istaknuti zvaničnici američkog Stejt departmenta.

Neimenovani zvaničnici su naveli da se Iran ni neformalno neće pridružiti konferenciji na njenim marginama.

"Tačno je, oni ne dolaze", rekao je jedan od zvaničnika, a prenela agencija Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri je u nedelju izjavio da postoji mogućnost da bi Iran mogao da "sa margina doprinose konferenciji". Iran je, međutim, već narednog dana odbio tu ponudu.

Mirovna konferencija "Ženeva 2" trebalo bi da se održi u Montreu 22. januara.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, Keri i izaslanik UN Lakdar Brahimi održaće zajedničke razgovore 13. januara, uoči konferencije o Siriji.

Interfaks je citirao neimenovani izvor iz ruskog ministarstva inostranih poslova koji je naveo da Lavrov treba da održi sastanke u Parizu.

Generalni sekretar UN Ban Kimun izjavio je ranije da je Iran veoma važna regionalna sila koja bi mogla da odigra značajnu ulogu u okončavanju sirijskog konflikta i da bi Teheranu trebalo dozvoliti da učestvuje na mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: