Promeniti izborne zakone na KiM

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da izborno zakonodavstvo na Kosovu treba da se promeni, jer ne predviđa srpsku manjinu niti Zajednicu srpskih opština.

Izvor: B92

Petak, 10.01.2014.

23:05

Default images

"Imamo veoma kratak rok da pokušamo ubediti Evropsku uniju i Prištinu da se izmeni izborno zakonodavstvo na Kosovu i Metohiji, i to na takav način da Srbi mogu da učestvuju na pokrajinskim izborima. Ako se to ne učini, ko je taj koji može da pozove Srbe da izadju na birališta? Ja to sigurno neću da uradim", kazao je Nikolić za Večernje novosti.

Predsednik Srbije izbornom zakonodavstvu na Kosovu i Metohiji zamera i to što ne podrazumeva neka automatska prava za srpsku manjinu, a
pribojava se da će ponovo biti problema i s biračkim pravom raseljeneh Srba.

"Ne može Priština da se prvo složi da svi Srbi koji su interno raseljeni imaju pravo glasa, a da potom odbacuje sve njihove prijave", kazao je Nikolić.

Na Kosovu bi krajem januara trebalo bi da se završe izborne reforme uoči redovnih izbora na jesen, a koje prati niz nedoumica u vezi sa učešćem Srba.

Jedna od njih je pitanje biračkog prava za oko 230.000 raseljenih sa Kosova.

Procena je, kako navode Novosti, da najmanje polovina njih ima pravo glasa, ali postoje nagoveštaji da bi Priština mogla da im onemogući
da izadju na birališta, jer bi uz glasove raseljenih, Srbi u kosovskoj skupštini mogli da budu treća, a možda i druga politička snaga.

Osim ovog problema, tu je i pitanje raspodele mandata, koje po postojećim pravilima, Srbima više ne garantuje i rezervisana i osvojena mesta na osnovu izbornih rezultata, dodaje beogradski dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: