Dugi procesi loši za efikasnost

Savetnik Vlade Srbije Franko Fratini u razgovoru s ministrom Nikolom Selakovićem ukazao da predugo trajanje sudskih procesa loše utiče na efikasnost pravosuđa.

Izvor: B92

Petak, 10.01.2014.

18:03

Default images

U saopštenju Ministarstva pravde, Fratini je rekao Selakoviću da ujednačavanje sudske praksa jeste jedno od rešenja za problem predugog trajanja sudskih procesa.

Fratini je ocenio i da će pravna predvidljivost povoljno uticati na dužinu trajanja postupka, ali i na kvalitet pravosudja uopšte i vraćanje poverenja gradjana u pravosudje. Selaković je iskazao uverenje da će sa novom mrežom sudova doći do ravnomernije preraspodele predmeta medju sudijama, čime će se uticati na efikasnost sudjenja. Ministar je naveo da se brzina suđenja ne sme postaviti iznad kvaliteta, ali da svakako mora postojati neki razumni rok u kojem će gradjanin doći do presude. Selaković i Fratini su se, kako je navedeno, saglasili da sprovodjenje Nacionalne strategije Srbije za reformu pravosudja jeste siguran put ka otvaranju poglavlja 23 o pravosuđu u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom. Fratini je ranije danas na svom tviter nalogu napisao da je moguće da Srbija udje u EU 2020. godine, ali da to zavisi od kapaciteta Beograda da sprovede neophodne reforme. Prva medjuvladina konferencija Srbija - Evropska unija, kojom će zvanično početi pristupni pregovori, zakazana je za 21. januar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: