Bezvizni režim Srbije nije ugrožen

Ministar bez portfelja zadužen za pridruživanje EU Branko Ružić kaže da bezvizni režim Srbije nije ugrožen i da se radi sve kako bi se broj azilanata smanjio.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.01.2014.

10:11

Default images

Ružić je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da postoji procedura koja predviđa privremeno ukidanje bezviznog režima, ali da je ona "na dugačkom štapu" i veoma komplikovana, da je važno činjenično govoriti i da ne treba izazivati paniku.

Ta procedura svodi se na inicijativu jedne ili više država članica, nakon čega se razmatra štetnost koju određene države imaju u pogledu povećanog broja lažnih azilanata, a potom se kvalifikovanom većinom donosi odluka u okviru svih 28 država članica EU, objasnio je Ružić. On je naglasio da Srbija preduzima sve mere, koje su u njenoj moći, da smanji broj lažnih azilanata, čiji je broj povećan pre svega u Saveznoj Republici Nemačkoj zbog socijalno primenjene regulative u toj državi.

Ružić je kazao da je moguć mehanizam, koji je predložio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, da se Srbija stavi na listu zemalja sigurnog porekla radi smanjenja broja lažnih azilanata.

On je istakao da se ovde ne radi o lažnim azilantima koji su na marginama egzistencije, nego većinom o organizovanim grupama i o sezonskim azilantima, a regulativa u Nemačkoj dozvoljava da se tamo zadrže tri meseca. "EU je zainteresovana da se na najmanju moguću meru svede taj broj i daleko od toga da se radi isključivo o Srbiji", rekao je Ružić.

Srbija, pored preduzimanja svih mera, teži da u nekoj vrsti bilateralnog dogovora sa Saveznom Republikom Nemačkom iznađe mehanizam koji bi sveo taj broj na razumnu meru, istakao je Ružić.

Srbija u EU do 2020, realno

Govoreći o integraciji u EU, on je izjavio da je realno da do 2020. budemo u Evropskoj uniji ukoliko se ne pojave neki novi politički izazovi u šta, kako je rekao, lično ne veruje.

Upitan o tome da li bi novi izbori u Srbiji sredinom marta mogli usporiti proces evropskih integracija Ružić je odgovorio da je "više deplasirano da pričamo o tim izborima" u godini kada se održavaju izbori za Evropski parlament. Ružić, koji je i predsednik Izvršnog odbora SPS-a, rekao je da se ta stranka nikada nije plašila izbora, ali da to prosto više nije tema.

"Naš stav je da izbori u ovom trenutku zaista ne bi doneli ništa kapitalno novo u pogledu suštinske realizacije strateških ciljeva Vlade Republike Srbije", rekao je Ružić.

Na pitanje o mogućnosti da poslanica DS Jelena Trivan bude novi direktor vladine Kancelarije za evropske integracije, Ružić je odgovorio da je najvažnije da osoba koja bi došla na to mesto bude kompatibilna znanjem, da Trivanova poseduje određena ekspertska znanja i da je to predmet dogovora koalicionih partnera, pre svega lidera SNS i SPS Aleksandra Vučića i Ivice Dačića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: