Formiranje skupština je važno

Formiranje skupština na severu Kosova treba obaviti u skladu sa kosovskim zakonima, rezultatima izbora, i u duhu Briselskog sporazuma.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.01.2014.

22:59

Default images

Ovo je ocenio zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji.

"Posle lokalnih izbora na Kosovu, veoma je važno da se konstituišu lokalne skupštine, u skladu s kosovskim zakonima", rekao je Ji u intervjuu za Glas Amerike.

Ji je ocenio da je u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova postignut napredak, posebno imajući i u vidu sporazum sklopljen u aprilu.

"Pozdravljamo napore koje Priština i Beograd ulažu da sada implementiraju taj sporazum. Veoma je pozitivno što su izbori u novembru i decembru uglavnom održani u skladu sa medjunarodnim standardima", rekao je Ji.

Ji je dodao da SAD pozdravljaju i činjenicu što su izbori održani u skladu sa kosovskim zakonima.

"Sada narodu Kosova, izabranim liderima, predstoji zadatak da implementiraju rezultate tih izbora u opštinima, uključujući i one na severu i da osiguraju da novoizabrane vlasti funkcionišu u skladu sa kosovskim zakonima i okvirima kosovskih institucija", rekao je američki zvaničnik, dodajući da kad god se proces poput ovog sprovodi prvi put, dolazi do komplikacija i poteškoća u konstituisanju institucija.

Ji je, takodje, čestitao vladi Srbije na koracima koje je preduzela na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, uz ocenu da je na tom polju postignut izuzetan napredak.

"Veoma smo zadovoljni i pozdravljamo činjenicu što će pregovori ubrzo početi. Naravno, ima još mnogo koraka koje treba preduzeti, reforme koje treba sprovesti i odluke koje treba doneti. Sjedinjene Države su spremne da nastave da podržavaju Srbiju u sprovodjenju reformi neophodnih za postizanje napretka u evropskim integracijama, zaključio je Ji za "Glas Amerike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: