Rusija: Panika, nađeno šest tela

Rusija stavila svoje bezbednosne snage u najveći stepen pripravnosti nakon što je u regionu Stavropol pronađeno šest tela s prostrelnim ranama i eksploziv.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.01.2014.

08:45

Default images

Rojters podseća da su ruske snage bezbednosti već odavno u većoj pripravnosti zbog predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, kao i zbog terorističkih napada u Volgogradu krajem prošlog meseca.

Šest tela otkriveno je u sredu i ona su se nalazila u četiri automobila u različitim područjima Stavropola, koji je na putu ka Severnom Kavkazu, gde se nalazi najveća pretnja Rusiji i olimpijskim igrama - islamski militanti.

Takođe, kako prenosi Rojters, u blizini dva automobila, u kojima su nađena tela muškaraca, pronađen je i eksploziv, potvrdio je portparol ruskog Federalnog servisa za bezbednost za region Stavropola.

Ruska policija traga za počiniocima.

Portparol glavne ruske istražne agencije Vladimir Markin izjavio je da još nije utvrđen motiv za ubistva u predgrađu Pjatigorska, koji je od Sočija, domaćina Olimpijskih igara 2014. godine, udaljen manje od 300 kilometara vazdušnom linijom, a skoro duplo više kopnenim putem.

Markin je rekao da su se pripadnici Federalne službe bezbednosti uključili u istragu koju je klasifikovao kao antiterorističku operaciju.

Tri od šest žrtava su identifikovane. Dve su bile taksisti, a treći je sklapao nameštaj, ali je, istovremeno, vozio taksi. Njihova imena nisu objavljena, prenosi AP.

Oni su vozili jeftine lade. Ručno izrađene bombe postavljene su blizu dva automobila; jedna od njih je eksplodirala kada se policija približila, a druga je demontirana.

Ostale tri žrtve su pronađene u četvrtom vozilu. Jedna eksplozivna naprava je bila postavljena pored automobila u metalnoj kofi, ali je demontirana, izjavio je Markin.

Ruske vlasti su već pojačale bezbednosne mere uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 7. februara posle samoubilačkih bombaških napada u Volgogradu u kojima su 34 osobe poginule.

Ruski predsednik Vladimir Putin je posle napada u tom gradu zapretio da će svi teroristi u Rusiji biti "istrebljeni".

Predsednik ruskog Olimpijskog komiteta saopštio da su preduzete najviše moguće bezbednosne mere i da više od toga ne može da se učini.

U Sočiju je od utorka uvedena borbena pripravnost za 37.000 pripadnika bezbednosnih snaga, zaduženih za bezbednost u ruskom letovalištu dok traje Olimpijada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: