Pravoslavni običaji u Predsedništvu

Prvi put od II svetskog rata danas je u zgradi Generalnog sekretarijata, tj. u Predsedništvu Srbije obeležen Božić po pravoslavnim običajima, tvrde zaposleni.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 08.01.2014.

11:59

Default images

Božićni praznici su u zgradi na Andrićevom vencu obeleženi na drugi dan Božića, kada se obeležava Sabor presvete Bogorodice.

Predsednik Srbije Tomisalv Nikolić sa suprugom Dragicom pozdravio se sa sveštenicima i saradnicima tradicionalnim pozdravom "Hristos se rodi" i upalio sveću i time najavio početak bogosluženja.

Foto: Tanjug
Službu su održali sveštenici Saborne crkve, njen starešina Petar Lukić i sveštenik Radomir Pecević, kao i protojerej Mile Milijančević iz Vaznesenske crkve, pod čijom je teritorijalnom nadležnošću i zgrada Predsedništva.
Foto: Tanjug
"Nema pisanih tragova kada su ovim povodom dolazili sveštenici u ovaj dom. Danas smo prvi put došli, na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića, u ovaj najvažniji srpski dom", rekao je protojerej Milijančević.
Foto: Tanjug
Sveštenici su se pomolili za sve koji rade u zgradi Generalnog sekretarijata, a posebno "da bog izlije milost i da snagu predsedniku Nikoliću da donosi mudre i hrabre odluke u ovom delikatnom vremenu" i da zaposlene u toj zgradi zaštiti od "gladi, bolesti, zemljotresa i drugih nepogoda".
Foto: Tanjug
Tokom bogosluženja sveštenici su se pomolili za patrijarha Irineja, predsednika Nikolića, za sve koji rade u tom domu, kao i za sve hrišćane.
Foto: Tanjug
U službi je učestvovalo i Prvo beogradsko pevačko društvo, koje je pevalo božićne i pravoslavne duhovne pesme. Prvo beogradsko pevačko društvo predsednik Nikolić je ranije odlikovao Zlatnom medaljom za doprinos kulturi.
Foto: Tanjug
Službi su, osim predsednika Srbije Tomislava Nikolića, prisustvovali njegova supruga Dragica, savetnici i saradnici predsednika i urednici medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

194 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: