Ekstremisti preuzeli odgovornost

Grupa povezana s Al Kaidom, koja se sukobila s drugim pobunjenicima u Siriji, preuzela je danas odgovornost za prošlonedeljni samoubilački napad na u Bejrutu.

Izvor: Beta

Subota, 04.01.2014.

22:30

Default images

Islamska država Iraka i Levanta, jedna od najsnažnijih pobunjeničkih grupa u Siriji, saopštila je da napad u četvrtak u Libanu u kome je poginulo petoro ljudi predstavlja "prvu malu ratu velikog računa koji čeka kriminalne licemere" iz šiitske organizacije Hezbolah.

U saopštenju objavljenom na sajtu sunitskih ekstremista je zaprećeno novim napadima.

Ta sunitska grupa povezana s Al Kaidom želi da se osveti Hezbolahu i njihovim pristalicama u Libanu, zbog slanja boraca u Siriju gde su u borbama stali na stranu režima Bašara Al Asada.

Islamska država Iraka i Levanta nastala je u sunitskom delu Iraka, gde je takodje napadala šiite. Pripadnici te organizije su ušli u Siriju i iskoristili pobunu protiv Asada kako bi preuzeli kontrolu u delovima te zemlje gde su zaveli strogi šerijatski zakon, otimali i ubijali novinare, kao i opozicione aktiviste.

Tenzije izmedju te sunitske grupe i ostalih pobunjenika su se više meseci kuvale da bi juče došlo do otvorenih sukoba kada su stanovnici u pobunjeničkim delovima Sirije protestovali zbog prisustva islamista povezanih s Al Kaidom.

Borbe izmedju sunitskih ekstremista i drugih pobunjenika brzo su se proširile u severnoj provinciji Alepo, severoistočnom Idlibu i centralnoj provinciji Hama, saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Islamska država Iraka i Levanta je u večerašnjoj poruci saopštila da će povući svoje borce sa strateških uporišta iz kojih brani pobunječke delove grada Alepo, ako drugi pobunjenici nastave napade.

"Zaboli su nam nož u ledja i okrenuli narod protiv nas", navodi se u video poruci postavljenoj na portalu Jutjub.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: