SAD osudile "divljaštvo"

SAD danas su oštro osudile "divljaštvo" pripadnika ekstremističkih grupacija povezaih sa Al Kaidom koje su u iračkoj provinciji Anbar zauzele grad Faludža.

Izvor: Beta

Subota, 04.01.2014.

21:57

Default images

"Svi vide njihovo divljaštvo protiv civila u gradovima Ramadi i Faludža", navodi se u saopstenju portparolke Stejt departmenta Meri Harf.

Sukobi u provinciji Anbar izmedju lokalnih plemena i policije sa jedne, i pripadnika Al Kaide sa druge strane, izbili su u ponedeljkak, kada je policija rasformirala sunitski kamp, gde su održani antivladini protesti.

Sukobi su se proširili i na Faludžu, nad kojom su kontrolu danas preuzeli pripadnici ekstremističkih grupacija povezanih sa Al Kaidom.

Meri Harf je navela da SAD saradjuju sa iračkom vladom kako bi pomogle lokalnim plemenima, koja pokazuju "veliku hrabrost" u borbi sa ciljem da se iz gradova isteraju "terorističke grupe".

"U kontaktu smo sa svim iračkim zvaničnicima, kako bismo pronašli način da im pomognemo da pobede našeg zajedničkog neprijatelja", navela je porparolka Stejt departmenta.

Samo juče je u obračunu sukobljenih strana u Anbaru poginulo 32 civila i 71 pripadnik Al Kaide, a iračke bezbednosne snage danas su u blizini gradova Faludža i Ramadi ubile 55 pripadnika ekstremističkih grupacija.

U većinski sunitskoj provinciji Anbar više od godinu dana traju demonstracije protiv premijera Iraka Nurija el Malikija, šiita koga optužuju da je marginalizovao sunitsku zajednicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: