Novo suđenje za državni udar?

Turska vlada razmatra pravna sredstva koja bi mogla dovesti do ponovnog suđenja stotinama oficira i drugim ljudima optuženima za planiranje državnog udara.

Izvor: Beta

Subota, 04.01.2014.

20:29

Default images

Ovo je izjavio predsednik turske advokatske komore Metin Fejzioglu.

Stotine ljudi su u zatvorima u Turskoj pošto su osudjeni za planiranje svrgavanja vlade pošto je Redžep Tajip Erdogan došao na čelo vlade 2002. godine. Medju njima su bivši komandant vojske i drugi visoki oficiri.

Valjanost tih sudjenja je nedavno dovedeno u pitanje, pošto je Erdoganov savetnk naznačio da su osudjenim oficirima čitav slučaj podmetnule grupe unutar policije i pravosudja, koje sada vlada optužuje za organizovanje istrage o korupciji u koju su navodno umešani premijerovi saradnici, a koju premijer Erdogan označava kao napad na njega lično.

Vojska je ove nedelje podnela žalbe, tražeći od tužilaštva da razmotri tvrdnje o lažiranim procesima kao i optužbe vladinih zvaničnika da je korupcionaški skandal zavera grupe koja se navodno infiltrirala u pravosudje i policiju.

Predsednik turske advokatske komore Metin Fejzioglu rekao je novinarima posle sastanka s Erdoganom da su razgovarali o predlozima koji bi mogli dovesti do ponovnog sudjenja vojnim oficirima i drugim optuženima za planiranje državnog udara.

Erdogan je reagovao "toplo i pozitivno" na predloge i tražio od ministra pravosudja da saradjuje s advokatskom komorom o mogućim problemima, rekao je Fejzioglu.

Vojni oficiri i njihove pristalice već se dugo žale na nepravičan tretman i navodno lažiranje dokaza tokom sudjenja.

Vlada otpužuje sledbenike islamskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD, za pokretanje korupcionaške istrage kojom su obuhvaćeni sinovi ministara i šef jedne državne banke.

Turska vojska, koja je smatra i čuvarem sekularnog poretka, izvela je tri vojna puča od 60-ih godina, ali su joj ovlašćenja smanjena tokom vladavine sadašnjeg premijera Erdogana, bliskog islamistima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: