"Mi prihvatamo BiH, oni neće RS"

Republika Srpska (RS) i danas je spremna da prihvati BiH, ali odbijanje Bošnjaka da prihvate RS pokazuje da je to čak više besmisleno i govoriti, kaže Dodik.

Izvor: B92

Subota, 04.01.2014.

16:56

Default images

Predsednik Republike Srpske kaže da ne treba onda da se Bošnjaci čude što ljudi iz RS ne žele da prihvate BiH.

Dodik navodi da se ni ranijih godina, kao ni ove, bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini RS i delegati u Veću naroda nisu odazvali pozivu da dođu na prijem koje je kao entitetski premijer organizovao, kao ni na proslavu Dana RS, 9. januara.

"Međutim, sada vidimo neke nove metode, da šalju razne sadržaje na određene adrese, a dobio sam ih i ja", rekao je Dodik, navodeći da takvo ponašanje odbacuje jer ne doprinosi razumevanju.

"RS je legitimna i legalna i deo je ustavnog poretka BiH. RS je međunarodno prihvaćena i priznata kroz Dejtonski sporazum i svako osporavanje i na takav način njeno prikazivanje je udar na njen Ustav i značaj", podsetio je.

Bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini i delegati u Veću naroda RS nisu se danas odazvali na prijem kod entitetskog predsednika Milorada Dodika, koje je organizovao povodom 9. januara, Dana RS.

Tim povodom, predsednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić je izjavio da "bošnjačke stranke iz Sarajeva i dalje imaju isto shvatanje i Dana RS i same RS, da osporavaju kako njeno postojanje, tako i njene praznike".

"To nije dobro za demokratiju, ni za prihvatanje ustavno-pravnog realiteta kakav postoji u BiH, ali to je BiH, u kojoj se ne slažemo ni oko praznika niti mnogih drugih stvari", rekao je Radojičić, a prenela agencija Fena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: