Perković pušten, sad kriva Srbija

Bivši čelnik tajne policije u Jugoslaviji i Hrvatskoj Josip Perković pušten je danas iz istražnog zatvora. Njegov advokat za ubistvo Đurekovića okrivio Srbiju.

Izvor: Beta

Petak, 03.01.2014.

14:13

Default images

Tek što je stigla vest da je Perković, zbog kog se Hrvatska sukobila sa Briselom, uhapšen 1. januara, pa potom prebačen u bolnicu pa nazad u protvor, iz Zagreba stiže vest da je već danas zagrebački Županijski sud istražni zatvor Perkoviću zamenio merama opreza, među kojima su oduzimanje lčne karte i zabrana napuštanja prebivališta.

Podsetimo, Perković je uhapšen na osnovu evropskog naloga za hapšenje, jer ga nemačko pravosuđe tereti da je u toj zemlji učestvovao u organizaciji ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Bavarskoj.

Međutim, Perkovićev advokat Ante Nobilo tvrdi da hrvatske bezednosne službe nisu učestvovale u ubistvu političkog emigranta Stjepana Đurekovića, već da su za to odgovorne Srbija i Crna Gora.

Nobilo je za 24sata TV rekao da to tvrdi na osnovu fakata prikupljenih tokom boravka u Srbiji i da raspolaže svim imenima umešanih u to krivično delo. "“Pokušaćemo da dokažemo da hrvatske službe bezbednosti u tome nisu učestvovale. To je istorijska istina. Daćemo dovoljno dokaza i pokazaćemo koje su institucije u tome učestvovale”", rekao je Nobilo.

On tvrdi, takođe, da je prema hrvatskom zakonodavstvu u predmetu Đureković nastupila zastarelost i da ona mora biti prepreka izručenju njegovog klijenta.

Nobilo kaže da Perković ne zna ko je ubio Đurekovića i najavljuje da će se, u slučaju da sud donese odluku o izručenju, oni boriti. "“Ako bude doneta takva odluka, idemo u boj, idemo u sudski postupak. Nemci relativno brzo rade postupke i za pet do šest meseči sve bi moglo biti gotovo. A u tom smislu više nema štednje, pucaćemo iz svih oružja”", rekao je Nobilo, preneli su hrvatski mediji.

Kaže da su se političari previše bavili ovim slučajem. "“Jedan pravosudni slučaj oni su pokušavali da reše političkim sredtvima pa su menjali zakone i slično. Sa 1. januarom cela stvar je postala pravosudna i svi su odahnuli"”, rekao je Nobilo.

Uoči ulaska u EU u julu 2013, Hrvatska je ograničila primenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002, što je dovelo do sukoba s Evropskom komisijom i pretnji sankcijama Hrvatskoj, jer je time onemogućila izručenje Perkovića. Potom je pronađen kompromis prema kojem će se od 1. januara 2014. godine evropski nalog primenjivati bez spornog vremenskog ograničenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: