Josip Perković u pritvoru

Bivšem čelniku jugoslovenske, a potom i hrvatske obaveštajne službe Josipu Perkoviću, oko kog su se zategli odnosi Hrvatske i Brisela, određen je pritvor.

Izvor: B92

Sreda, 01.01.2014.

11:16

Default images

Perković je uhapšen jutros oko 10 sati, potvrdio je za hrvatski portal Index.hr njegov advokat Anto Nobilo.

Perković je priveden nakon što su stupile na snagu zakonske izmene na osnovu kojih se evropski nalog za hapšenje primenjuje i na krivična dela počinjena pre septembra 2002. Njemu je nalog za hapšenje uručen već u prvim satima Nove godine, piše Dnevnik.hr.

Istražni pritvor koji je odredio Županijski sud u Zagrebu bi, kako su javili hrvatski mediji, trebalo da traje do trenutka predaje Nemačkoj, koja Perkovića potražuje zbog sumnje da je organizovao ubistvo bivšeg hrvatskog emigrant Stjepana Ðurekovića, 1983. Godine kod Minhena. Ðureković je bio direktor naftne kompanije INA, a iz zemlje je pobegao zbog privrednih malverzacija.

Index.hr piše da je jutros uhapšen u svojoj kući i Zdravko Mustač, nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Jugoslavije, koji je Perkoviću bio nadređen u jugoslovenskoj tajnoj službi. On je uhapšen u Samoboru i u nadležnosti je Županijskog državnog tužilaštva u Velikoj Gorici.

Perkovićev branitelj Ante Nobilo najavio je ranije žalbu zbog takve odluke o pritvoru, koju će, kako je rekao, Vanraspravnom veću suda dostaviti tokom sutrašnjeg dana.

Advokat: Perković se protivi izručenju

Kako je novinarima rekao njegov advokat Ante Nobilo, Perković se protivi izručenju jer smatra da u Nemačkoj ne bi imao pošteno suđenje.

Nobilo je rekao da smatra da je u tom predmetu nastupila zastarelost i da je u Hrvatskoj taj slučaj do sada dva puta bio odbačen.

Perković je u policijskom pritvoru, a Nobilo ne zna da li će tužilaštvo tražiti istražni pritov za njegovog branjenika i očekuje da će ta odluka biti doneti sutra.

Dodao je da se Perković dobro drži i da se samo požalio da ga bole leđa. Nobilo tvrdi I da mu nije poznato na kojoj lokaciji je Perković uhapšen.

Perković je Božić proveo u bolnici zbog jake aritmije i problema sa bubrezima. Tri dana nakon što je pušten iz bolnice ponovo je hospitalizovan, a njegovi bliski prijatelji kažu da mu je zdravlje ozbijlno narušeno.

"Leks Perković"

Index.hr podseća da je Saborska većina na predlog hrvatske vlade i uz protivljenje opozicije svega tri dana pre ulaska Hrvatske u EU, izmenila Zakon o pravosudnoj saradnji u kaznenim stvarima s članicama EU i propisala da se te odredbe ne odnose na krivična dela počinjena pre 7. avgusta 2002, kada su na snagu stupile odluke Evropskog veća o naloozima za hapšenje.

Vlada je tada obrazlođila da je svojim potezom želela da spreči da hrvatski dusovi budu zatrpani nalozima za hapšenje, a potom i da želi da zaštiti hrvatske branioce od procesa u drugim državama. Međutim, u hrvatskoj ali i široj javnosti to je protumačeno da Hrvatska želi da zaštiti Perkovića od izručenja, zbog čega je izmenjeni hrvatski zakon kolokvijalno nazvan "leks Perković".

Na zakonske izmene s hrvatske strane oštro je reagovala Evropska komisija, tvrdeći da Hrvatska time krši obveze preuzete u pristupnim pregovorima. Komisija je čak u jednom momentu najavila i sankcije za Hrvatsku, a cela priča je završena svojevrsnim kompromisom, tako da je još jednim zakonskim izmenama utvrđeno da evropski nalog za hapšenje bez vremenskih ograničenja na snagu stupa od 1. januara.

Josipović: Sve je u rukama pravosuđa

Predsednik Ivo Josipović izjavio je danas, povodom hapšenja bivšeg udbaša Josipa Perkovića, da je sada sve u rukama policije i pravosuđa. Josipovć je na pitanje kakav rasplet očekuje, rekao: "Nikakav. Sve je u rukama policije i pravosuđa, pravosuđa pre svega".

Rekavši da nema nikakvih posebnih komentara o samom hapšenju, Josipoviić je podsetio da je od danas na snazi primena Evropskog naloga hapšenje bez vremenskih ograničenja."Zakon je na snazi, zakon se primenjuje jednako prema svima", rekao je Josipović, inače, pravnik po struci.

Upitan zašto celi slučaj Perković traje i da li je mogao biti rešen ranije, predsednik je rekao da je danas prvi dan stupanja na snagu zakona o evroposkoj poternici. "Prema tome nije moglo brže, čini mi se", rekao je predsednik, javila je agencija Hina.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je ranije da će u slučaju Perkovića, kao i u svakom drugom, biti primenjen zakon.

“Nikada niko ne treba da ulazi u predmet osim suda koji o njemu odlučuje u skladu zakona koji je vrlo jasan”, naglasio je, Miljenić koji, inače, smatra da je taj slučaj dobio više medijske pažnje nego što objektivno zaslužuje.

Nevladina organizacija Građanska akcija saopštila je da je hapšenje Perkovića i Mustaća “prvi korak detuđmanizacije Hrvatske”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: