700.000 osoba sa invaliditetom

U Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, a njihovi osnovni problemi su siromaštvo, zapošljavanje i arhitektonske barijere, kažu iz Ministarstva rada.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2013.

20:29

Default images

Državna sekretarka u Ministarstvu rada zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković je, povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, istakla da je u Srbiji napravljen pomak kada je u pitanju položaj osoba sa invaliditetom ali su one, nažalost, još diskriminisane i imaju brojne probleme.

''Oko 10 odsto ukupnog stananovništva čine osobe sa invaliditetom", rekla je Jankovićeva i istakla da postoje pojedini segmenti društvenog života koji su prilično unapređeni u proteklih nekoliko godina, međutim, još ima veliki broj problema.

Prema njenim rečima, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike pokušava sa resornim ministarstvom zaduženim za građevinu da postigne dogovor i unapredi čitavu strukturu kada je u pitanju uklanjanje arhitektonskih barijera.

"Iako postoji dobar zakonodavni okvir, ipak nam se dešava da se čak i novi objekti grade sa barijerom", rekla je Janković dodajući da nekoliko puta godišnje Ministarstvo raspisuju konkurs za dodelu sredstava namenjenih uklanjanju barijera.

Kao jedan od problema, Janković je navela i punu integraciju osoba sa invaliditetom na tržište rada i zapošljavanje, navodeći da je 2009. godine u cilju rešavanje tog problema donet Zakon o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba sa invalidtetom, zahvaljujući kome je zaposleno oko 10.000 ljudi.

"Veliki problem je i siromaštvo koje teže pada ljudima koji imaju dodatni problem", zaključila je Janković.

Da je napravljen pomak kada je u pitanju položaj osoba sa invaliditetom smatra i predsednica organizacije za zaštitu prava i podršku ženama sa invaliditetom "Iz Kruga - Beograd" Lepojka Carević Mitanovski.

"Svaka godina donosi neke nove korake u poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom, ali u zakonskoj regulativi. Tu smo stvarno dostigli nivo Evropske unije i možemo da se pohvalimo da imamo najbolje zakone na Balkanu'', rekla je Carević Mitanovski.

Ono što nije dobro je njihova primena, posebno Zakona o socijalnoj zaštiti i Zakona o profesionalnom zapošljavanju i rehabilitaciji osoba sa invaliditetom.

Ona je kao problem navela to što još ne postoje servisi podrške, dok je u javnom prevozu napravljen mali pomak.

''Još je veliki broj zgrada nepristupačan, naročito opstine, sudovi, Centri za socijalni rad, Domovi zdravlja", rekla je Carević Mitanovska.

Ona je rekla da su u posebno teškoj situaciji žene sa invaliditetom.

Da su žene sa invaliditetom dvostruko diskriminisane saglasna je i pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Kosana Beker.

"Siromašnije su od muškaraca, češće su nezaposlene, ekonomski zavisne, imaju manju mogućnost pristupa novim tehnologijama, češće su žrtve nasilja'', rekla je Beker.

Ona je istakla i da je diskriminacija osoba sa invaliditetom široko rasprostranjena posebno u oblastima obrazovanja, rada i zapošljavanja, života u zajednici, jednakosti pred zakonom, pristupu uslugama i informacijama.

Takođe, osobe sa invaliditetom i njihove porodice često trpe stigmatizaciju i sagregaciju usled duboko ukorenjenih i rasprostranjenih predrasuda i neinformisanosti, rekla je Beker.

Ona je istakla i da je broj pritužbi Povereniku zbog diskriminacije osoba sa invaliditetom porastao prošle godine deset puta, a da su se pritužbe odnosile na sve oblasti društvenog života.

Tako se, prema njenim rečima, najviše pritužbi u 2012. godini odnosilo na diskriminaciju na osnovu invaliditeta - svaka peta, odnosno skoro 20 odsto.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se invalidima omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno sudelovanje u društvenom životu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: