Odluka o izborima je stvar dogovora

Ministri u Vladi Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić saglasni su da će odluka o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima biti stvar dogovora.

Izvor: B92

Nedelja, 29.12.2013.

21:47

Default images

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić rekao je, gostujući u Utisku nedelje, da su odnosi SNS i SPS dobri, da je saradnja na visokom nivou i daje rezultate.

On je rekao da pitanje izbora treba da bude dogovor Dačića i Vučića, ali treba čuti i predsednika Nikolića.

"Njihova je ključna, oni treba da definišu prioritet Srbiije. Ja ne mogu da kažem da li će biti izbora ili ne, mislim da to ne zna ni Zorana Mihajlović. Moramo nastaviti sa ključnim poslovima za Srbiju, a to su ekonomija i evrointegracije. Teško se živi i mi moramo da rešavamo goruća pitanja. Pitanje izbora još nije doneto. Mislim da se te odluke donose u Beogradu, a ne Briselu ili Vašingtonu", rekao je Antić.

Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović je rekla da ako bude izbora, to će biti dogovor.

"Neće biti turbulencije kao što je bilo ranije, sasvim sigurno. Još nije bilo sednice stranke o izborima, ali će biti uskoro. Prirodno je da se sarađuje sa stranim faktorima, zato dogovori moraju da postoje. Ja sam se još u junu zalagala na sednicama stranke da bude vanrednih izbora", navode Mihajlovićeva.

Sociolog Jovo Bakić, za razliku od Mihajlovićeve i Antića, kaže da je za izbore ključan Brisel. On ne veruje da će SPS i SNS biti u koalicionoj vladi na proleće.

"Ako se Brisel ne protivi izborima, njih će biti, a ako se protive, njih neće biti. Oni mnogo vode računa šta se dešava na Kosovu", navodi Bakić. Govoreći o Srbijagasu, Zorana Mihajlović je rekla da SPS možda i jeste za reforme, ali je Dušan Bajatovic, njen direktor, protiv reformisanja Srbijagasa.

"Oko svega što smo do sada radili imali smo konsenzus, sada nam je pod broj jedan Srbijagas, a posle su to preduzeća u restrukturiranju. Kao što smo iskoračili u pregovorima sa EU, tako i ovoj sferi moramo da iskoračimo. Od reformisanja preduzeća se živi, treba da se ostvaruje profit, a ne da imamo gubitke", rekla je ministarka energetike.

Antić je rekao da ne može da prihvati da se to pitanje stavlja u prvi plan, jer ta polemika sa Bajatovićem traje već godinu i po.

"Evo, meni je, recimo, Železnica najbitnija, koja takođe ima otpor prema restrukturiranju, svake godine se iz budžeta izdvoji oko 100-150 miliona evra subvencije Železari. Meni je dosadilo da odgovaram da li se plašim izbora, to nije strah, već ono što je važno za Srbiju", kazao je Antić.

Mihajlovićeva je rekla da ako neko javno preduzeće ima gubitke i od jednog evra, onda je za izbore, ako to ne može da se reši.

Bakić je rekao da je u Srbiji jedan problem ključan.

"Ne vidim da će taj problem ove stranke rešiti, a to je departizacija - od nje nismo videli ništa. U javnim preduzećima se zapošljava bulumenta kadrova, jer to neće moći od 1. januara. Građani su umorni od svega toga, nadali su se da kad je jedna garnitura otišla, da će druga raditi nešto bolje", kaže Bakić. Bakić kaže da je zahtev "Kontrole letenja" za isplaćivanje 13. plate i iznošenje te teme u javnost bilo autogol Vučića.

"Strane kompanije daju pare za isplatu tih plata. U čemu je onda stvar? Niko tu nije na gubitku, već na dobitku", rekao je Bakić.

Aleksandar Antić je rekao da se u tom slučaju manipulisalo podacima.

"Nije tačno da te pare dolaze sa strane. Ja se ne bavim demagogijom, ali mi smeta da pričamo o njihovim platama, koje su nekoliko hiljada evra", rekao je on.

Zorana Mihajlović ponovo je odbila da kaže da li je mislila na Milana Bačevića kada je rekla da jedan ministar radi protiv interesa vlade, jer smatra da to neće rešiti problem.

Komentarišući ostavku v.d. direkora Poreske uprave Ivana Simiča, Zorana Mihajlović kaže da ne zna zašto se ostavka daje zbog napisa u novinama i dodaje da je on radio dobro.

Antić je rekao da nije srećan zbog te odluke.

"Postojalo je zadovoljstvo njegovim radom, proglašen je jednim od refermatora godine. Ako hoćemo stručne ljude, moramo da ih platimo", rekao je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: