Dunjić osuđen na dve godine

Viši sud osudio jednog od vođa navijača "Crvene zvezde" Velibora Dunjića na dve godine zatvora za napad na lidera LDP Čedomira Jovanovića.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 25.12.2013.

20:25

Default images

Njegov prijatelj Leo Petrović, koji je takođe bio optužen u ovom procesu, osuđen je na šest meseci uslovno, sa rokom provere od dve godine.

Dunjiću će u kaznu biti uračunato vreme provedeno u pritvoru od aprila ove godine. Njemu je danas ukinut pritvor i on je pušten na slobodu do pravosnažnosti presude. I advokati odbrane i tužbe imaju pravo žalbe na ovu presudu.

Sudija Slađana Marković, prilikom izricanja presude, rekla je da su Dunjić i Petrović osuđeni za krivično delo nasilničko ponašanje, ali ne kako je to opisano u optužnici na sportskoj priredbi, već u restoranu koji je na putu do plivališta. Sud je, kako je dodala, utvrdio i da oni svojim postupkom nisu izazvali nacionalnu, rasnu i versku mržnju za šta su, takođe, bili optuženi.

Sudija Marković poručila je Dunjiću da je tako visoku kaznu dobio jer je i ranije osuđivan za nasilničko ponašanje i izrazila nadu da se više "neće sa njim viđati po sudnicama". Ona je dodala da je Dunjiću pritvor ukinut, jer ne postoji bojazan da će u kratkom roku ponoviti krivično delo.

Petrović je osuđen na uslovnu kaznu jer je, prema rečima sudije, samo verbalno vređao Jovanovića.

Izricanje presude nisu pratili Dunjićevi i Petrovićevi prijatelji već su na zahtev sudskog veća u sudnicu pušteni samo Dunjićevi otac i brat. Prijatelji, koji su ostali u hodniku Palate pravde, tom prilikom su izvređali snimatelje koji su pokušali da ih slikaju.

Dunjićev branilac Saša Milovanović rekao je novinarima da nije zadovoljan presudom. "Gorak je ukus kada ne verujete filmu, nego Čedomiru Jovanoviću", rekao je advokat, aludirajući da se na video snimcima tuče iz restorana ne vidi da Dunjić udara lidera LDP-a, već da ga brani.

Podsetimo, na završenom glavnom pretresu, tužilaštvo je ostalo pri navodima optužnice po kojoj su Dunjić i Petrović krivi dok je njihova odbrana to negirala tražeći oslobađajuću presudu. Saslušani su i svedoci Vladimir Osečanski Vladimirac i Goran Čikarić Zagor, koji su rekli da su bili u "Čardi" i da poznaju Jovanovića odranije - jedan iz teretane, a drugi sa bazena.

Osečanski je rekao da Dunjić nije udario Jovanovića, već da ga je štitio, iako je lider LDP prethodno pokušao da ga udari glavom. Čikarić je naveo da je on, dok je Dunjić štitio Jovanovića, branio suprugu lidera LDP Jelenu i da su ih oboje izveli ispred restorana.

U završnoj reči Dunjić je rekao "da ništa loše nija uradio" dodavši da bi, da može da vrati vreme, uradio isto.

Dunjić i Petrović se terete da su 17. aprila u Segedinu, uoči vaterpolo utakmice Crvene zvezde i mađarskog Segedina, napali Jovanovića, koji je bio sa suprugom i prijateljima.

Tokom suđenja saslušani su kao svedoci i Jovanović i njegova supruga Jelena, a sud je pregledao i video snimke sukoba.

Inače, Dunjić je prošle godine u aprilu pravosnažno osuđen na četiri godine i dva meseca zatvora, kao i Uroš Avramović, jer su naneli teške telesne povrede Andreju Čoguriću na splavu "Kalipso" u aprilu 2008. godine. Tom presudom preinačena je prvostepena odluka Višeg suda u Beogradu i u pogledu kvalifikacije krivičnog dela i u pogledu visine izrečenih kazni, prema kojoj su posle ponovljenog suđenja bili osuđeni na po sedam godina i dva meseca zatvora zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: