Prevrnuo se brod s migrantima

Najmanje 18 migranata sa Haitija udavilo se kada se prenatrpani čamac u kojem su bili prevrnuo dok ga je remorker vukao do obala ostrva Turks i Kajkos.

Izvor: Beta

Sreda, 25.12.2013.

18:02

Default images

Vlasti su uspele da spasu 32 migranta, uključujući i 12-godišnjeg dečaka.

Prema saopštenju lokalnih zvaničnika, život je izgubilo 18 ljudi, a više je povređeno. Potraga za preživelima je još u toku, izveštava AP.

Kako se saznaje, policija je prvo zaustavila pretrpan jedrenjak, koji se prevrnuo dok su ga sprovodili do ostrva Providenšelz.

Nekoliko migranata je uspelo da se dokopa obale, odnosno pobegne, dok je policija privela njih tridesetak.

Još nije saopšten uzrok prevrtanja čamca, ali je haićanski konzul na ostrvima Turks i Kajkos rekao da su mu preživeli rekli da je nekoliko migranata pokušalo da skoči sa čamca i pobegne ka kopnu, dok su bili blizu susednih ostrva, što je doprinelo da se prenatrpan čamac prevrne.

Preživeli su privedeni i smešteni u imigrantski pritvorni centar na Providensijalesu, najnaseljenijem ostrvu u toj oblasti jugoistočno od Bahama. Među njima nema povređenih.

Migranti su, bežeći od siromaštva u svojoj zemlji, prema rečima haićanskog konzula, na put krenuli u nedelju uveče. Platili su od 500 do 1.000 dolara svaki u nadi da će se dokopati Majamija ili Bahama, ali i ostrva Turks i Kajkos, na kojima se nalazi zajednica haićanskih radnika koji rade na gradilištima, u turizmu i uslužnom sektoru.

U novembru je prilikom prevrtanja jednog drugog broda s migrantima blizu Ostrva Turks i Kajkos poginulo oko 30 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: