Slede vize ako BiH ne promeni stav

Ako vlasti u BiH ne promene svoj stav o priznavanju kosovskih dokumenata, poslanici bošnjacke zajednice u Parlamentu KiM podržaće inicijativu za uvođenje viza.

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2013.

23:45

Default images

Poslanica Skupštine Kosova iz Nove demokratske partije Emilija Redžepi je u intervjuu za RTK2 izjavila da računa na razum kod vlasti u Bosni i Hercegovini koja, kako kaže, ne bi trebalo da ugrozi postojeću privrednu, institucionalnu i kulturnu saradnju koja će biti znatno otežana ukoliko se usvoji odluka o uvođenju viza građanima BiH.

Redzepi je rekla da je Kosovo jedina zemlja u kojoj BiH ima godišnji privredni izvoz od oko 75 miliona evra.

"Mi smo svesni velikog uticaja Republike Srpske na vlasti u Sarajevu kada je reč o priznavanju dokumenata Kosova, ali period do 15. januara je dovoljan da se preispita dosadašnji stav. Nadam se da ćemo mi Bošnjaci imati uticaja na Bosnu i Hercegovinu i da će ona imati jedinstveni stav oko ukidanja viza za građane Kosova. U suprotnom, biće jako teško i za privrednike i za građane BiH da odlaze u Tiranu po vize kako bi ušli na Kosovo", kaže poslanica NDS Emilija Redzepi.

"Bošnjacima na Kosovu bi jako značilo da Bosna i Hercegovina prizna prvo nas, a onda i ostale građane Kosova", zaključila je Redzepi.

Po pitanju rezervisanih mesta u Skupštini Kosova, Redžepi je još jednom potvrdila svoj stav:

"Ja sam član grupe u Kosovskom Parlamentu koja već duže vreme u kontinuitetu lobira kod većinske albanske zajednice po pitanju rezervisanih mesta za manjinske zajednice za još jedan ili dva mandata."

Redžepi je podsetila na to da manjinske zajednice nisu pravile nikakav problem prilikom potpisivanja nadgledane nezavisnosti Kosova i da su tada sa "premijerom Kosova dogovorena rezervisana mesta za predstavnike manjinskih zajednica, kako bi se", prema njenim rečima, "u jednom mladom i demokratskom društvu stvorili bazični principi za integraciju manjina. Za to je potrebno vreme i prostor", rekla je Redzepi.

Vlada Kosova je odlučila da ukoliko do 15. januara Vlada Bosne i Hercegovine ne promeni stav o priznanju putnih dokumenata građana Kosova donese odluku o obavezi posedovanja viza prilikom putovanja građana BiH na Kosovo i da će se vize moći dobiti jedino pri Ambasadi Kosova u Tirani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: