Tači: KiM nastavlja ekonomski rast

Premijer Kosova Hašim Tači napisao na svom nalogu na Fejbuku da od svih stranaka očekuje konstruktivnu raspravu o budžetu za 2014. godinu na sutrašnjoj sednici.

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2013.

21:13

Default images

Tači je naveo da je reč o razvojnom budžetu koji je deo dugoročnih razvojnih kretanja na Kosovu i deo srednjoročnog okvira ekonomskog i fiskalnog programa.

On je ocenio da se budžetom očekuje stopa ekonomskog razvoja od 4,1 odsto, što je, kako je naveo, najveća stopa u regionu.

"Kosovo nastavlja sa najvećim ekonomskim rastom na Balkanu, uprkos globalnoj finansijskoj krizi koja je uticala na recesiju u susednim zemljama", istakao je Tači.

Budžetom su predviđeni ukupni troškovi u 2014. godini u iznosu od milijardu i 590 miliona evra, ali je predviđeno i povećanje plata, subvencija, transfera, kao i drugih budžetskih kategorija.

Troškovi za kapitalne projekte su 531 milion evra, što bi trebalo da omogući nastavak i početak novih značajnih investicionih projekata, kao što je početak auto-puta Priština-Đeneral Janković, koji je deo auto-puta do Skoplja, kao i nastavak puteva sa četiri trake prema Peći i Mitrovici.

Kosovski premijer je istakao da budžet za narednu godinu pre svega obezbeđuje fiskalnu održivost i omogućava poboljšanje dobrobiti građana zemlje.

"Budžet je takođe dobio visoke ocene međunarodnih finansijskih institucij", napisao je Tači.

I ambasadorka SAD na Kosovu Tejsi En Džejkobson je u intervjuu za Radio Kosovo izrazila očekivanje da će rasprava na sutrašnjoj sednici Skupštine Kosova biti konstruktivna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: