SNS za nove izbore u Novom Sadu?

Novosadski odbor SNS saopštio da neće po svaku cenu da bude vlast u tom gradu i da neće dozvoliti "neodgovorno ponašanje pojedinih partnera".

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 25.12.2013.

10:05

Default images

"Ukoliko SNS ne bude u mogućnosti da sprovodi odgovornu politiku, tačnije, ukoliko ne bude imala dovoljan broj partnera koji će je pratiti na tom putu, SNS više neće biti deo ovakve većine u Skupštini grada. Da li će se formirati nova skupštinska većina ili će se ići na prevremene izbore, ostaje da se vidi", navodi se u saopštenju.

Ta stranka je saopštila da se zalaže za praćenje državne politike, čiji je glavni nosilac predsednik "naprednjaka" Aleksandar Vučić, što podrazumeva promenu sistema vrednosti i odnosa prema radu svih koji se bave politikom i koji su uključeni u izvršnu vlast.

Šta kažu iz SPO-a, DS-a i DSS-a

Gradski odbor Srpskog pokreta obnove u Novom Sadu podržao je danas stav SNS da se raspišu prevremeni izbori, ukoliko naprednjaci ne budu imali dobre partnere u gradskoj vlasti. Demokratska stranka ocenila je da taj zahtev pokazuje nesložnost koalicije u Novom Sadu.

SPO je saopštio da SNS i SPO imaju odličnu saradnju, kompatibilne politike na republičkom, pokrajinskom i gradskom nivou, te da će ta stranka podržati odluku o prevremenim izborima u Novom Sadu.

"Evropski put i borba protiv kriminala i korupcije, vrednosti su za koje se bore obe stranke od osnivanja i ta borba konačno daje rezultate. SPO će podržati i pridružiti se odluci SNS u vezi sa prevremenim izborima u Novom Sadu, kakva god da bude", navodi SPO u sapoštenju.

Gradski odbor DS je danas ocenio da je stav SNS o prevremenim izborima pokazatelj da je koalicija na čelu s gradonačelnikom Milošem Vučevićem "nesposobna i nesložna", te da su ušli u koaliciju sa "osumnjičenima za kupovinu glasova".

"Oni koji su doveli sva javna preduzeća na ivicu propasti, koji su zaposlili stranačke kadrove, a besramno otpuštali predstavnike sindikata, oni koji su od Novog Sada napravili utočište za kriminalce, danas se kriju iza koalicionih partnera i pokušavaju da za svoje greške, nemoć i nestručnost optuže nekog drugog", smatra DS.

DS dodaje da od kada je koalicija na vlasti, nije bilo razvojnih mera, novih investicija i radnih mesta.

"DS je na izbore pozivala i pre šest meseci. Oni koji su došli na vlast uprkos željama Novosađana, i po svaku cenu da se domognu fotelja i upravljanja novcem građana, danas možda konačno razumeju koliko nas njihova nesposobnost svakodnevno košta", dodao je DS. Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) Novi Sad Borko Ilić izjavio je danas da se ta stranka apsolutno ne oseća prozvanom u saopštenju Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS), u kome se kritikuje rad pojedinih koalicionih partnera u gradskoj vlasti u Novom Sadu.

Ilić je rekao da takav stav proističe iz činjenice da kadrovi DSS-a u gradskoj vlasti odgovorno i savesno obavljaju svoje poslove.

"Što se tiče izbora D S S se nikada nije plašila izbora, nismo se bojali izbora ni kod Slobodana Miloševića 1993. godine, ne bojimo se izbora ni sada 2013. godine. Ako je u interesu Novosađana da budu izbori onda je i DSS za izbore", rekao je Ilić dodajući da lično smatra da izbori nisu u interesu Novosađana jer tek, kako je kazao, predstoje veliki zadaci i planovi za Novi Sad.

Ilić je istakao da prema njegovim saznanjima koalicija u gradu za sada funkcioniše dobro, budžet je usvojen na Gradskom veću i u petak bi po njemu trebalo da bude usvojen i u Skupštini Grada Novog Sada.

"Za sada koalicija funkcioniše u interesu Novosađna, naravno da u svakoj koaliciji sa puno stranaka postoje različiti interesi i različite političke ideje, ali koalicija apsolutno funkcioniše i nema razloga da se sada pred usvajanje budžeta dešava bilo šta što bi štetilo interesu građana Novog Sada, a najveći interes Novosađana je da se usvoji budžet za 2014. godinu", smatra Ilić.

Predsednik novosadskog DSS-a je kazao da bi izbori ukoliko do njih dođe sve zamorili, ali je ponovio da je, ukoliko dođe do izbora DSS spreman za njih.

"Imamo program, prepoznatljivi smo, jedini smo protiv ulaska u Evropsku uniji, jedini smo za to da Novi Sad ponovo dobije mesto koje zaslužuje, a to je da ponovo bude najbolja lokalna samouprava u Srbiji", istakao je Ilić, dodajući da je aktuelna gradska vlast u poslednjih godinu i po uradila mnogo toga za Novi Sad.

Na pitanje novinara da prokomentariše kritike opozicije u Novom Sadu da aktuelna gradska vlast tokom svog dosadašnjeg mandata ništa nije učinila za grad Ilić je kratko odgovorio - "A ko je opozicija u Novom Sadu".

Podsetimo, SNS je preuzela vlast u Novom Sadu u septembru prošle godine, a pre toga, nakon lokalnih izbora u maju 2012, vladajuću koaliciju predvodila je Demokratska stranka.

SNS je u Novom Sadu u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije i njenim partnerima, zatim sa Demokratskom strankom Srbije, Srpskim pokretom obnove, Romskom demokratskom strankom i Trećom Srbijom.

Predstavnici SNS-a i DSS-a su nakon lokalnih izbora u maju 2012. godine optuživali Romsku demokratsku stranku da je kupovala glasove na izborima i tako prešla cenzus. Stranka Treća Srbija u lokalni parlament je ušla na listi pokreta Dveri, iz kojeg su isključeni nakon lokalnih izbora, da bi potom oformili Treću Srbiju.

Srpski pokret obnove nastupao je na izborima na listi Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je danas u opoziciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: