Obama: 2013. nije najgora godina

Predsednik SAD Barak Obama ocenio je da 2013. nije bila najgora godina njegovog mandata, kao i da bi 2014. mogla da bude prelomna za Ameriku.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.12.2013.

22:18

Default images

U obraćanju na kraju godine, uoči porodičnog prazničnog putovanja na Havaje, Obama je rekao da je, tokom perioda koji je proveo u Beloj kući, Amerika imala uspone i padove.

Upitan na konferenciji za novinare u Beloj kući da li je 2013. najgora godina njegovog predsedavanja, Obama se nasmejao i odgovorio: "Ne bih rekao da je tako."

Obamin rejting, prema istraživanjima, najniži je ili veoma blisko najnižem, od kada je započeo mandat na mestu predsednika SAD, s obzirom da iznosi manje od 50 odsto podrške birača.

Tim povodom predsednik je rekao da je njegov rejting varirao tokom cele njegove karijere i da se, da je o tome brinuo, nikad ne bi kandidivao na izborima.

Obama je, međutim, rekao da ga je pogodio neuspeh da ubedi Kongres da usvoji mere za borbu protiv oružanog nasilja, u svetlu masakra u kojem je, u decembru 2012. u osnovnoj školi u Njutonu u Konektikatu, ubijeno 20 dece i šestoro zaposlenih.

Predsednik SAD, takođe je pozdravio raspravu o ulozi Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), ali je ocenio da je bivši agent te službe Edvard Snouden, naneo "nepotrebnu štetu" američkim obaveštajnim kapacitetima.

On je, takođe, odbacio mogućnost da pristane na amnestiju ili da pomiluje Snoudena.

Obama je dodao da još nije doneo nikakvu odluku o programu NSA, ali da bi mogao da izmeni neke njegove delove koji se odnose na sporno prikupljanje i skladištenje snimaka telefonskih razgovora.

Povodom Irana i pitanja njegovog nuklearanog programa, Obama je pozvao američke poslanike da ne uvode nove sankcije Teheranu, upozorivši da bi to moglo da omete diplomatske napore da se ovo pitanje reši.

"Nema potrebe za novim sankcijama protiv Irana, ne još", ocenio je Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: