Nigerija: Otkivena "fabrika beba"

Nigerijska policija objavila da je upala u kuću u kojoj je bilo 19 trudnica koje su trebale da prodaju novorođenčad u okviru najnovijeg otkrića 'fabrike beba'.

Izvor: B92

Petak, 20.12.2013.

16:05

Default images

Vlasnik stambenog prostora, na koga se sumnja da je bio posrednik u lancu trgovine decom, nalazi se u bekstvu, rekao je Džefri Ogbona, portparol policije u jugoistočnoj nigerijskoj državi Abija. "Policija je uhapsila 19 budućih majki u različitim stadijumima trudnoće", izjavio je Ogbona AFP-u.

Jugoistočna Nigerija suočava se s epidemijom trgovine ljudima, a ove godine je otkriven niz porodilišnih kuća koje pripadaju crnom tržištu. Prethodno je nigerijska policija objavila da je upala u jednu od kuća i oslobodila grupu trudnih devojaka i mladih žena koje su navodno bile primorane da radjaju bebe da bi one bile prodavane. Džoj Elomoko, portparolka policije nigerijske države Imo, kazala je AFP-u da je racija izvršena na tu kuću u Overiju, glavnom gradu Imoa, nakon obaveštajnog izveštaja. "Devojke su bile starosti izmedju 14 i 19 godina i u različitim periodima trudnoće", saopštila je Elomoko, a preneo AFP. Muški vlasnik kuće, koji je uhapšen, registrovao se kao nevladina organizacija koja propagira ženska i dečja prava, dodala je Elomoko. Tokom racije je otkrivena i puška koja je držana bez dozvole. Elomoko je navela da su spasene žene i devojke rekle policijskim službenicima da je svakoj ponudjeno po 100.000 naira (632 dolara, 466 evra) da prodaju svoje bebe nakon porodjaja. U toku je i istraga slučaja nestale bebe iz ilegalne kuće. "Saznali smo da osumnjičeni nije mogao da objasni gde se nalazi beba koja se nedavno rodila u kući", rekla je Elomoko. "Sumnjamo da je beba možda prodata za obavljanje rituala crne magije", navela je Elomoko, dodajući da će osumnjičeni biti izveden pred sud nakon policijske istrage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: