S ministrom o bosanskom jeziku

Ministar prosvete i predsednik BNV Esad Džudžević razgovarali su o izvođenju nastave na bosanskom jeziku i zaključili da tenzije treba da budu eliminisane.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.12.2013.

18:29

Default images

Problem u vezi sa izvođenjem nastave na bosanskom jeziku treba što pre da se reši kako bi učenici nesmetano pohađali nastavu, konstatovano je danas na sastanku ministra prosvete Tomislava Jovanovića sa predsednikom Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esadom Džudževićem.

Na sastanku u Ministarstvu prosvete zajednički je zaključeno da tenzije treba da budu eliminisane i da se podigne stepen tolerancije, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar Muhedin Fijuljanin i pomoćnik ministra Ljubiša Antonijević.

Na sajtu BNV navodi se da je Džudžević na sastanku insistirao da se nastava na bosanskom jeziku u novopazarskoj i sjeničkoj gimnaziji i OŠ "Svetozar Marković" kod Prijepolja mora što hitnije sprovesti u skladu sa zakonom i izjašnjavanjem roditelja.

To, kako je navedeno, mora biti na isti način i pod istim uslovima kako je urađeno u tutinskoj gimnaziji i Ekonomsko-trgovinskoj školi u Novom Pazaru.

Na sastanku je konstantovano, kako se navodi na sajtu BNV, da direktori gimnazija i drugih obrazovno-vaspitnih ustanova moraju snositi zakonske sankcije zbog nesprovođenja zakona i volje roditelja.

Ministar Jovanović juče je novinarima rekao da je glavni problem u realizaciji nastave bosanskog jezika veći broj razreda i učenika nego što je to dogovoreno.

Smatrajući da deca moraju da se vrate na časove, Jovanović je ocenio da je problem je predimenzioniran.

"Možda ima dimenziju iz zemalja našeg regiona, a to ne sme da se prenosi na naše prostore", rekao je on i naveo da će sve dogovoreno sa prethodnim ministrom biti realizovano a da su u toku razgovori o novim predlozima.

"Obrazovni sistem Srbije je jedinstven bez obzira na kom jeziku se uči. Druge države nemamo i ubeđen sam da ta deca ne žele drugu državu", rekao je ministar prosvete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: