Radili smo za Srbiju, ne za Nobela

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je odlukom EU da počne pregovore sa Srbijom počeo da se ostvaruje generacijski san i da će Srbija brže od drugih ući u Uniju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.12.2013.

14:08

Default images

"Srbija ide u Evropu i siguran sam da više nema zaustavljanja", rekao je Dačić u Vladi, istakavši da nisu žrtvovani nacionalni interesi.

Dačić je istakao da je Vlada učinila najveći uspeh u novijoj istoriji.

Dačić čvrsto veruje da će Srbija brže od bilo koga drugog postati članica EU i da će brzina napredovanja zavisiti od naše posvećenosti. On dodaje da se dijalog u Briselu nastavlja, te da Srbija ima nameru da normalizuje odnose s Kosovom. "Pregovaramo o članstvu, a od naše posvećenosti zavisiće i brzina ulaska u EU. Čvrsto verujem da je to moguće i da ćemo postići uspeh u tom poslu, te da ćemo brže od bilo koga drugog postati punopravni član", rekao je Dačić na konferenciji na novinare u Vladi Srbije, podsetivši da je najbrže do članstva stigla Slovačka, što je trajalo pet ili šest godina, a što, prema njegovim rečima, može da postigne i Srbija.

On je istakao da je ono što je godinama i decenijama izgledalo kao san počelo da se ostvaruje, da Srbija sada sigurno ide u Evropu, a da aktuelna vlada nije samo otvorila vrata ka Evropi, nego je zakoračila u nju. Početak pregovora je istorijska odluka, ponovio je Dačić.

On je istakao da početak pregovora sa EU predstavlja ostvarenje želja i građana i nekih prethodnih vladajućih garnitura, kao i da tom odlukom mi nismo ni od koga ništa dobili, naprotiv, dodao je: "Mi smo to zaslužili".

"Video sam da su neki saopštili da su oni najzaslužniji za to, ali mislim da nije vreme da se takmičimo ko je više zaslužan, ali ova vlada će ostati upamćena da je to učinila i učinila najveći uspeh u parlamentarnoj novijoj istoriji Srbije.
Foto: Tanjug
Neko će reći da to i nije bilo toliko teško. Pa što onda ništa niste uradili?", upitao je Dačić, ocenivši da im je nedostajalo političke hrabrosti i snage da preuzmu politički rizik i vode zemlju ka dva ključna koraka, a to su reforme i KiM.

Ova vlada je uradila taj iskrorak, dodao je premijer, a da pri tome nismo zapostavili naše nacionalne i državne interese.

"Nismo dobili datum zato što smo popustili u odbrani nacionalnih i državnih interesa, već smo postavljene ciljeve pokušali da ostvarimo drugim sredstvima. O Srbiji se danas lepo govori i govori sa poštovanjem, a sećate li se poslednjeg izveštaja kad je neko pohvalio Srbiju a kritikovao Albance?", rekao je Dačić. Označivši ovaj trenutak kao kraj jednog teškog perioda, Dačić je rekao da se nada da je sada na redu novi početak i "znak startnog pištolja za sveukupne reforme u Srbiji, kojima treba da pokažemo da možemo da odradimo taj posao brže i kvalitetnije od drugih". Označivši ovaj trenutak kao kraj jednog teškog perioda, Dačić je rekao da se nada da je sada na redu novi početak i "znak startnog pištolja za sveukupne reforme u Srbiji, kojima treba da pokažemo da možemo da odradimo taj posao brže i kvalitetnije od drugih". Ne želimo da budemo osrednja zemlja, već da budemo u vrhu, naveo je premijer, a odgovarajući na pitanja novinara rekao i da Srbija ima nameru da normalizuje odnose s Kosovom, da lično smatra da Srbi na Kosovu treba da izađu na parlamentarne izbore, jer će tako imati odlučujući uticaj na buduću vladu.

"Mi ćemo normalizovati odnose s Kosovom ne zato što nas neko na to tera, već zato što smatramo da je to naša obaveza", rekao je Dačić. Kad je reč o priznanju Kosova, što je takođe bilo pitanje novinara, rekao je da o tome ne postoji konsenzus ni u samoj Uniji, ali da ni Srbija po tom pitanju neće promeniti svoj stav.

Dačić je najavio da će on i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić učestvovati na prvoj međuvladinoj konferenciji sa EU.

Na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali skoro svi članovi njegovog kabineta, Dačić je rekao i da će se ta sednica najverovatnije održati 21. januara u Briselu.

Premijer je za 24. decembar najavio i otvorenu sednicu vlade, kojoj će prisustvovati i mediji, sa mogućnošću da postavljaju pitanja, ali i prijem za sve one koji su učestvovali i pomogli da se postigne taj istorijski uspeh za Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: