"Referendum nije nešto dobro"

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je danas da ne misli da je referendum o dvojezičnosti "nešto dobro i nešto ustavno".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.12.2013.

22:26

Default images

Treba se držati zakona, što uključuje proveru da li je predmet referenduma onakav kakav bi trebalo da bude prema Ustavu, dodao je on, pošto su predstavnici štaba za odbranu hrvatskog Vukovara predali Saboru 680.000 potpisa za raspisivanje referenduma o upotrebi manjinskog jezika i pisma.

On je ocenio i da "nije siguran da Ustav nije došao u jedno stanje debalansa", i da će se u budućnosti otvoriti pitanje celovite ustavne revizije.

Josipović je objasnio i da je sam predložio ustavne amandmane, jer je, kao predsednik Republike, jedan od ovlašćenih predlagača.

"Moja ambicija nije bila da amandmanskim putem učestvujem u proceduri, već da ponudim neka poboljšanja. Prepoznao sam neke slabosti, mislim da je reč i o ozbiljnim slabostima koje će se pokazati u sprovođenju Ustava", rekao je Josipović u Drnišu gde je otvorio radove na uređenju i obnovi glavnoga gradskog trga Poljana, piše Hina.

Predstavnici štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, organizacije koja je protivnik upotrebe ćirilice, predali su hrvatskom Saboru potpise za referendum kojim traže da se upotreba manjinskog pisma i jezika dozvoli samo u sredinama gde pripadnici manjina čine najmanje polovinu stanovništva, a ne trećinu kao sada.

Hrvatski političari, uključujući i opoziciju, većinom se protive održavanju takvog referenduma koji bi ograničio prava nacionalnih manjina.

Kako je najavljeno, promenama Ustava Hrvatske, koje su u toku, biće definisane teme o kojima se može odlučivati na referendumu, kao i cenzusi za prihvatanje takvih odluka.

Hrvatska se Ugovorom o pristupanju EU obavezala da će štititi prava nacionalnih manjina i ako bismo želeli da ih redukujemo, morali bismo da izađemo iz Unije, rekla je Vesna Pusić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: