Obaveza je da štitimo prava manjina

Hrvatska se Ugovorom o pristupanju EU obavezala da će štititi prava manjina i ako bismo želeli da ih redukujemo morali bismo da izađemo iz Unije, kaže Pusićeva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2013.

18:44

Default images

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić je dodala i da bi potpise za raspisivanje referenduma o ćirilici, koje je danas Saboru predao Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, trebalo temeljno prokontrolisati, prenosi Hina.

Štab traži referendum kojim bi se upotreba manjinskog pisma i jezika dozvolila samo u sredinama gde pripadnici nacionalnih manjina čine najmanje polovinu stanovništva, a ne trećinu kao sada.

Pusićeva podseća da se Hrvatska potpisivanjem pristupnog ugovora, koji je međunarodnog karaktera, obavezala da će produbljivati realizaciju zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Mogli bismo zapravo da kažemo da bi bilo potrebno izaći iz EU kada bismo želeli da redukujemo prava manjina", rekla je ministarka, koja u Briselu učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU.

Ona je ocenila i da u ovom slučaju "treba vrlo detaljno prekontrolisati potpise i kvalitet prikupljene podrške".

Kako je podsetila, ustavnim promenama biće ispravljen nedostatak u tom aktu - a to je popis tema o kojima se ne može raspisivati referendum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: