CG: Ne čekamo Makadoniju za NATO

Crnogorska vlada saopštila je da su proizvoljni medijski navodi da ta država neće biti primljena u NATO ni naredne godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2013.

15:25

Default images

Podgoričke “Dnevne novine” prenele su ranije danas da NATO insistira na istovremenom prijemu Podgorice i Skoplja, odnosno da Crna Gora neće postati punopravna članica Alijanse, sve dok i Makedonija ne bude spremna za to.

Iz crnogorske vlade je saopšteno da su ti medijski navodi proizvoljni i neutemeljeni.

Ukazuje se da je politika NATO-a da svaku državu aspiranta na članstvo vrednuje na osnovu ostvarenih rezultata.

“Imajući u vidu tu činjenicu javno iskazanu više puta od strane zvaničnika NATO-a i potvrđenu na brojnim sastancima predstavnika Crne Gore i Alijanse, kao i ponovljeni stav brojnih zvaničnika država članica NATO-a da je Crna Gora, od zemalja koje žele da uđu u Alijansu, danas najbliža pozivu, tvrdnje da Makedonija koči ulazak Crne Gore u NATO nemaju realnog osnova”, navodi se u saopštenju.

Crna Gora se trenutno nalazi u Akcionom planu za članstvo (MAP), koji se smatra predvorjem punopravnog članstva u NATO.

"EU i NATO najbolji okvir za region"

Potpredsednik crnogorske vlade i šef diplomatije Igor Lukšić kazao je danas da su integracije u Evropsku uniju (EU) i NATO najbolji okvir za države regiona.

On je ocenio da su države regiona, u odnosu na period od pre samo nekoliko godina, ostvarile značajan napredak u integracijama, ali se moglo uraditi još više.

“Balkanski atavizmi prošlosti i dalje su prisutni i jedina sila koja to rešava je integracija prema EU i NATO. Istovremeno, najveća je odgovornost na političkim liderima zemalja regiona. Kratkoročna politička korist ne sme zaseniti interese generacija koje dolaze. Niko na to nema pravo“, kazao je

Lukšić na prijemu za predstavnike diplomatskog kora, među kojima je bio i ambasador Srbije Zoran Bingulac.

On je ocenio da se za 2013. može reći da je bila evropska i evroatlanska godina.

Nastavili smo da razvijamo i unapeđujemo bilateralne odnose sa susedima, članicama EU i NATO i nizom najrazvijenijih i najuticajnjih država sveta. Nastavili smo u dobrom ritmu put prema strateškim državnim ciljevima - članstvu u EU i NATO, koje pretpostavlja bezbednost, stabilnost i kvalitet institucionalnog okvira, a samim tim temelj dugoročnom ekonomskom prosperitetu“, istakao je Lukšić.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je opredeljena za nastavak reformi koje treba da je dovedu do članstva u evropsku porodicu država.

Moramo nastaviti da sprovodimo ključne reforme koje treba da doprinesu da Evropa uđe u svaki dom i institucije i da za meru imamo standard koji znači poštovanje vladavine prava. Integracioni proces ne može biti uspešan ukoliko ga naši građani ne razumeju. Integracioni proces i u slučaju EU, kao i NATO, je samo formalizovanje težnje da se ostvari bolji kvalitet života“, naveo je Lukšić.

On je izrazio očekivanje da će Crna Gora uskoro otvoriti pregovaračka poglavlja 23 i 24, koja se odnose na oblasti pravosuđa i vladavine prava.

„To će biti prekretnica pregovaračkog procesa i uvod u postepeno otvaranje svih ostalih poglavlja u naredne dve godine“, kazao je Lukšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: