Hapšenja u NIS-u zbog mita

Po prijavi rukovodstva "Naftne industrije Srbije", u nastavku akcije na suzbijanju korupcije, policija je uhapsila više osoba zbog davanja i primanja mita.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.12.2013.

19:32

Default images

Kako je saopštio MUP, uhapšeni su S.K. (1979), odgovorno lice u NIS, S.P.(1984), odgovorno lice Isolmec DOO, V.Š. (1968), odgovorno lice preduzeća Valmeks DOO i D.I.(1953) odgovorno lice preduzeća Jugometal DOO Ratina, a krivičnom prijavom biće obuhvaćeni i J.S. i N.V., zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela primanja mita i davanja mita.

Osumnjičeni J.S i S.K., kao odgovorna lica u NIS-u, nakon sprovedenih izbora za najpovoljnijeg izvođača radova na poslovima nabavke i ugradnje izolacije na sudovima i cevovodima u NIS Novi Sad-Rafinerija nafte Pančevo, a koje je sproveden 2011. godine, zaključili su Ugovor o izvođenju radova za te poslove i Aneks 7 ovog ugovora vrednosti 8.220.949 evra sa preduzećem "Termoco plat" iz Pančeva.

Nakon zaključenja ovog ugovora zahtevali su novčanu nadoknadu u visini od 10 odsto vrednosti radova i usluga od N.V. i S.P.

Osumnjičeni su, kako se navodi u saopštenju, od N.V. i S.P. u više navrata primili 400.000 evra.

Osumnjičeni N.V. i S.P. su novac koji su predavali J.S. i S.K. obezbeđivali posredstvom preduzeća "Valmeks" DOO, čiji je vlasnik V.Š. odnosno preduzeća "Jugometal" vlasništvo D..I. na taj način što su navedena preduzeća ispostavila fakture preduzećima "Termoco plat" DOO i "Isolmec" DOO u kojima su uvećavali iznos robe ili fakturisali robu koju nisu isporučili, a nakon izvršenih uplata podizali gotov novac koji su predavali N.V. i S.P. da bi taj isti novac ovi koristili za isplatu S.J. i S.K.

Ovim povodom večeras se oglasio i NIS, koje je saopštilo da, u skladu sa kodeksom korporativne etike, u toj kompaniji postoji sistem monitoringa i sprečavanja internih zloupotreba, kao i zloupotreba od podizvođača.

Kompanija tokom svog rada poštuje najstrože principe koji podrazumevaju poštenje i odgovornost u odnosu sa poslovnim partnerima, među kojima su kupci, izvođači i dobavljači.

U kompaniji je otvorena posebna SOS-linija preko koje zaposleni mogu da dostave informacije koje mogu da pomognu u ostvarivanju korporativne antikorupcijske politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: