Nemačka ne menja stav

Nemačka uvažava napore koje su Beograd i Priština uložili u vezi sa primenom Briselskog sporazuma, ali naš stav je neizmenjen, kaže Peter Bejer, poslanik CDU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2013.

23:15

Default images

Naš stav je neizmenjen i glasi da je preduslov za formalni početak pregovora Srbije o članstvu u EU potpuna primena agende navedene u Planu za sprovođenje tog sporazuma, kaže poslanik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Bundestagu, govoreći o današnjem zasedanju Saveta ministara spoljnih poslova zemalja članica EU.

Na zasedanju Saveta ministara visoka predstavnica Ketrin Ešton podneće izveštaj o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine i sprovođenju Briselskog sporazuma.

Kako javljaju dopisnici novinskih agencija, Eštonova će izvestiti šefove diplomatija da je Srbija ispunila sve uslove da otvori pregovore o pridruživanju i pozvaće ih da počnu pregovore “najkasnije u januaru”.

Savet ministara će raspravljati o izveštaju Eštonove i usvojiti preporuku, na osnovu koje će šefovi država ili vlada evropske dvadesetosmorke, na samitu 20. decembra, doneti konačnu odluku.

Bejer ističe da bi bilo znatno lakše da Evropski savet u petak usvoji pozitivnu odluku o početku pristupnih pregovora Srbije da su Beograd i Priština prošle sedmice postigli dogovor o poslednjem velikom otvorenom pitanju – integrisanju srpskog pravosuđa na severu Kosova u kosovski sistem. "Budući da se to nije dogodilo, sada ćemo morati da čekamo i da vidimo kakvu će odluku doneti šefovi država EU. Ne bih želeo da spekulišem“, poručuje ovaj nemački parlamentarac.

U Briselu je juče počelo dvodnevno zasedanje ministara spoljnih poslova članica Evropske unije na kome bi trebalo da budu usvojeni konsenzualni stavovi o datumu prve međuvladine konferencije Srbije i EU, kao i o pregovaračkom okviru.

Pred kraj sastanka, Ketrin Ešton je ukratko izvestila ministre o radu Euleksa na Kosovu, a glavni deo rasprave koji se tiče Srbije očekuje se danas, kada će visoka predstavnica podneti detaljan izveštaj o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine i sprovođenju Briselskog sporazuma.

Ministri će nakon toga usvojiti pregovarački okvir i precizirati datum međuvladine konferencije. Njihovi stavovi biće prosleđeni Evropskom savetu na usvajanje.

Henri Bone, direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer (KAS) u Srbiji, ocenjuje za Danas da bi izveštaj Eštonove, "uopšteno govoreći, mogao da bude pozitivan“.

"Nesumnjivo je da je Priština trenutno u snažnijoj poziciji u odnosu na Beograd i koristi tu prednost da bi pojačala svoje zahteve. Svi znamo da je integracija sudstva veliki izazov za obe strane, pa je potrebno da ledi Ešton i EU pronađu način da predstave prihvatljiv kompromis u vezi sa ovim osetljivim pitanjem obema stranama, i verovatno treba da apeluju na Prištinu da pokaže više fleksibilnosti. Kao što je to bio slučaj sa prethodnim sporazumom, moramo da zapamtimo da je nužno da on bude jasno sročen, lako prihvatljiv i da se može sprovesti na terenu“, komentariše Bone.

Prema njegovom mišljenju, još uvek postoji mogućnost postizanja kompromisa o pravosuđu do sastanka Evropskog saveta u petak. "To bi značilo da bi Srbija najkasnije na samitu EU 20. decembra mogla da konačno dobije čuveni datum početka pregovora. Nakon toga, mogu da počnu pregori o članstvu što je pre moguće, a potrebno je da se paralelno nastave razgovori Beograda i Prištine i da obe strane ostanu konstruktivne“, kaže Henri Bone iz KAS, političke fondacije bliske vladajućoj nemačkoj CDU.

Prvi potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je Eštonova, u svom izveštaju za Savet ministara, odredila dva datuma za početak pregovora EU sa Srbijom, pri čemu je precizirao da je drugi datum 21. januar. Vučić je, primajući nagradu za ličnost godine u regionu u organizaciji banjalučkih Nezavisnih novina, rekao da je na taj način Srbija završila veliki posao.

Srbija uložila veliki napor

Srbija je uložila veliki napor u dijalogu s Prištinom i zaslužuje da dobije nagradu, izjavio je juče u Briselu holandski ministar spoljnih poslova Frans Timermans. "Napor koji je Srbija uložila je bez presedana i treba je nagraditi”, rekao je Timermans novinarima ulazeći u zgradu Evropskog saveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: