"Ubrzaćemo reforme u pravosuđu"

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković rekao je da Srbija namerava da dodatno ubrza reformu pravosuđa tokom procesa pridruživanja Evrospkoj uniji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.12.2013.

12:46

Default images

"Pitanje vladavine prava predstavlja jedan od izazova za Republiku Srbiju, što reformu pravosuđa čini jednom od najvažnijih oblasti - da smo imali pravosuđe koje nije žudelo za reformama verovatno bismo odavno bili jedna od članica EU", rekao ministar na stručnom skupu u Visokom savetu sudstva pred početak izrade Funkcionalne analize rada pravosuđa u Srbiji.

Selaković je takođe izrazio nadu da će to biti poslednja analiza koja sprskom pravosudnom sistemu predstoji pred otvaranje poglavlja 23 i 24 u procesu pregovora o pridruživanju EU.

"Imajući u vidu napredak postignut u procesu pridruživanja EU, Srbija namerava da dodatno ubrza proces reforme pravosuđa", istakao je ministar i podsetio da su Nacionalnom strategijom za reformu pravosuđa 2013-2018. i Akcionim planom za njeno sprovođenje predviđene mere i koraci koje će Srbija preduzimati.

On je napomenuo da finalnu analizu rada pravosuđa podržava Svetska banka, kao neutralni partner u pregovorima sa značajnim iskustvom u pružanju tehničke podrške.

Finalna analiza treba da nam da nam pokaže ne samo postojeće stanje već i da ponudi odogovore i rešenja na koji način treba se unapredi stanje u srpskom pravosuđu, naveo je Selaković.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević smatra da će finalna analiza doprneti realnom sagledavanju postojećeg stanja u pravosuđu Srbije i biti osnova za izradu smernica da bi se građanima obezbedio jednak i brz pristup pravdi.

"Cilj nam je stvaranje nezavisnosg, odgovornog, stručnog i efikasnog pravosuđa, jednom rečju, stvaranje sudske izuzetnosti", rekao je Milojević.

On je podsetio da je uloga pravosuđa u procesu pregovora sa EU veoma značajna jer se poglavljem 23 - pravosuđe i osnovna prava, otvara i zatvara proces pregovora za članstvo u EU.

Finalna analiza, čiji su ciljevi i metodi predstavljeni na skupu, treba Srbiji i EU da omogući da tokom čitavog procesa pregovaranja mere napredak reformi.

Skupu su prisustvovali i zamenik republičkog javnog tužioca Tamara Mirović, predstavnici Svetske banke u Srbiji, ljudi koji će sprovesti analizu stanja, i čelnici srpskih sudova i tužilaštava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: