"Očekujem republičke izbore 16. 3."

Lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić rekao je da očekuje da će 16. marta biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.12.2013.

21:57

Default images

On je dodao da će ti izbori označiti kraj vladavine Socijalističke partije Srbije (SPS) u republičkoj vlasti, a i u Vranju, gde socijalisti vladaju od osnivanja.

Dinkić je u Vranju, gde je u sali Skupštine grada zajedno sa podpredsednicom URS-a Vericom Kalanović prisustvovao podeli članskih karata članovima URS-a, rekao da očekuje da URS nakon prevremenih republičkih izbora ponovo bude deo Vlade Srbije jer je URS do sada "četiri puta bio deo vlasti, izlazio iz nje i ponovo se vraćao".

SPS je izbacio URS iz lokalne vlasti u Vranju pre desetak dana, gde nakon toga vladajuću koaliciju čini samo sa Srpskom naprednom strankom.

"Uopšte nisam zadovoljan kakvo je stanje u Vranju gde se usred velike nezaposlenosti ljudi iz nekih partija bore ko će prigrabiti parče vlasti a uopšte ih nije briga što još nije završena fabrika 'Geoks' i što nema otvaranja radnih mesta", kazao je Dinkić.

On je naveo da "jedino u Vranju nije bilo pomaka u razvoju od 2006. godine kada je kao ministar finansija iz Fonda za razvoj posebne pogodnosti izdvojio za Kragujevac, Bor i Vranje".

"Pogodnosti iz Fonda za razvoj najbolje rezultate su dali u Kragujevcu koji je tada bio 137. grad po razvijenosti a sada je izbio na treće mesto u Srbiji i od doline gladi postao grad budućnosti. I Bor je imao brži razvoj, Vranje je najmanje iskoristilo pogodnosti koje smo dali", kazao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, u Vranje je pre godinu i po dana stigla najveća kapitalna investicija na jugu Srbije u vidu svetski poznate italijanske kompanije za proizvodnju obuće "Geoks", koja je trebalo da zaposli 1.250 radnika u prvoj fazi i 2.500 radnika na kraju celog projekta, ali "Geoks" zbog nejasnih odluka lokalne vlasti još nije ni počeo da gradi fabriku u Vranju.

"Oni su želeli da grade fabriku (u Vranju) još u maju ali nisu imali gde. Sa (tadašnjim ministrom odbrane Aleksandrom) Vučićem smo brzo sredili da Vojska Srbije ustupi Vranju zemljište za industrijsku zonu. Iz Vranja su nam rekli da nemaju para za sređivanje industrijske zone i za to smo iz (republičkog) budžeta izdvojili 100 miliona dinara", rekao je Dinkić.

Dinkić je naveo da tih 100 miliona dinara Vranje nije iskoristilo i da će najverovatnije propasti jer je pri kraju budžetksa godina, iz razloga što su na lokalu "krenule javne nabavke ko će da poravna zemljište u industrijskoj zoni kao da neko namerno nije hteo da izabere izvođača radova".

"Kao da Vranje ima toliko fabrika koje rade, pa se ne žuri. Bitno je koja će firma da ravna zemlju. Tu nešto nije u redu i živo me zanima zašto oni koji vode tendere tako rade", kazao je Dinkcih.

Lider URS-a je rekao i da je on lično a ne SPS poslednjih pet godina pomagao fabriku nameštaja "Simpo" iz Vranja, kojoj je pomogao da izgradi svoje pogone za izradu dečjih krevetića u Radovnici i da otvori fabriku u Kuršumliji.

"Početkom ove godine dali smo im još 20 miliona evra a od njih smo tražili garanciju da država preuzme udeo u kompaniji, koliko iznosi pet milijardi dinara koliko Simpo duguje za poreze i doprinose, jer ne možemo da kažemo svi ostali moraju da plaćaju porez a vi ne", rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da se otkrilo da postoje razne male privatne firme koje posluju oko "Simpa", u koje se novac odlivao, i da se "zahtevom države za udeo u vlasništvu kompanije stalo nekom u interes zbog čega je i bio toliki otpor toj ideji".

"Mi (URS) hoćemo da pomognemo 'Simpo' da novac koji se daje ide na plate radnicima i na repromaterijal a ne da pojedinci izvlače novac. Ne želimo da nas vuku za nos, SPS ni dinara nije dao za 'Simpo', mi smo sve vreme davali", kazao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: