Mekejn podržao "evropsku" Ukrajinu

U centru Kijeva se okupilo oko 300.000 demonstranata, uprkos velikoj hladnoći tražeći bliže veze sa Zapadom nakon što je EU suspendovala pregovore.

Izvor: Beta

Nedelja, 15.12.2013.

10:54

Default images

Oko kilometar dalje, održan je mnogo manji kontramiting koji je okupio oko 15.000 učesnika, javio je AP.

Američki senatori Džon Mekejn i Kris Marfi priključili su se antivladinim protestima da bi podržali proevropske ambicije demonstranata.

Američki senator Džon Mekejn poručio proevropskim demonstrantima u Kijevu, da je sudbina Ukrajine da bude u Evropi i da će to učiniti "stari kontinent" boljim.

"Ukrajina će učiniti Evropu boljom, a isto tako će i Evropa učiniti Ukrajinu boljom", rekao je Mekejn u obraćanju pred oko 200.000 ljudi koji protestuju protiv naglog zaokreta trgovinske politike predsednika Viktora Janukoviča od Evrope ka Rusiji, preneo je Rojters.

"Ovde smo da podržimo opravdan razlog zbog kojeg protestujete, suvereno pravo Ukraine da slobodno i nezavisno odlučuje o svojoj sudbini. A vaša sudbina je da budete u Evropi", istakao je vodeći republikanski senator u američkom Senatu.
Beta, AP
Mekejn je poručio Ukrajincima da Amerika stoji uz njih. "Slobodan svet je sa vama, ja sam sa vama", kazao je američki senator.

Džon Mekejn se danas takođe sastao sa ćerkom utamničene bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, Jevgenijom, saopštila je stranka Timošenkove "Batkivščina".

"Jutros se ćerka liderke opozicije Julije Timošenko, Jevgenija, sastala sa senatorom Mekejnom. On je tom prilikom pomenuo mogućnost uvođenja 'ličnih sankcija' protiv viših zvaničnika režima predsednika Janukoviča, uključujući one koji su učestvovali u politički motivisanom progonu i zatvaranju Julije Timošenko", objavljeno je na sajtu stranke "Batkivščina".

Mekejn se sinoć u Kijevu sastao sa opozicionim ukrajinskim liderima, među njima i sa svetskim prvakom u teškoj kategoriji profesionalnog boksa Vitalijem Kličkom.

Mekejn je razgovarao sa Kličkom, liderom partije UDAR, kao i nacionalističkim liderom Olegom Tjagnjbukom, i Arsinijem Jacenjukom, liderom partije premijerke Julije Timošenko koja se nalazi u zatvoru.

Na protestu opozicija u Kijevu okupilo se oko 200.000 ljudi, dok je na miting podrške predsedniku Viktoru Janukoviču izlašlo oko 15.000 Ukrajinaca.
Beta, AP
Proevropska opozicija u Ukrajini traži odlazak ukrajinskog predsednika zato što je krajem novembra odbio da potpiše Sporazum o pridruživanju s EU kako bi jačao veze sa Rusijom.

Masovne demonstracije održavaju se uoči planiranog sastanka Janukoviča Moskvi sledeće nedelje gde će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Američki senatori su u petak objavili rezoluciju kojom pozivaju SAD da razmotri sankcije u slučaju daljih nasilnih akcija protiv demonstranata u Ukrajini. Republikanski i demokratski senatori su u rezoluciji pozvali da se ukrajinska kriza reši mirnim i demokratskim putem što bi omogućilo Ukrajini da postane aktivna članica evropske zajednice.

Oni su naveli da bi administracija američkog predsednika Baraka Obame i Kongres trebalo da razmotre sankcije, što bi podrazumevalo zabranu viza i zamrzavanje imovine za one koji su odgovorni za nasilje, prenela je agencija Rojters.

Kako je navedeno, ovom rezulucijom se jasno stavlja do znanja da bi dalje nasilje ukrajinske vlade imalo posledice po odnose dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: