Snouden ne ugrožava odnose dve sile

Činjenica da je Rusija odobrila politički azil Edvardu Snoudenu nije narušila odnose Moskve sa SAD, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug

Subota, 14.12.2013.

23:50

Default images

"To za nas ne predstavlja smetnju. Mi nismo stvorili taj problem. Nismo mi oduzeli Snoudenu njegov pasoš, dokument koji je neophodan za putovanje po svetu.

Mi nismo izabrali Snoudenu rutu, on je to uradio sam. Nismo mi stajali iza užasa, kao što je prinudno sletanje aviona ekvadorskog predsednika Eva Moralesa", rekao je Lavrov u intervjuu televizijskom kanalu Rusija 24.

On je dodao da mu je teško da proceni koliko je afera sa Snoudenom narušila američke odnose sa Rusijom, prenela je agencija Itar-Tass.

"Ponekad imamo utisak da ih ta situacija ljuti. Amerikanci često preuveličavaju stvari. Oni odbijaju da shvate naša razumna objašnjenja - ni zakonska, niti humanitarna", naglasio je Lavrov.

"Ne verujem da neko u Beloj kući ili u američkom Stejt departmentu ima bilo kakve primedbe na naš postupak, ali u ostalim delovima američke administracije možda ima ljudi koji bi želeli da nas kazne zbog Snoudena", rekao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova je objasnio da je u Snoudenovom slučaju Rusija morala da reaguje u saglasnosti s važećim medjunarodnim propisima, budući da sa SAD nema nikakav sporazum o ekstradiciji.

"Mi smo tokom niza godina stalno nudili Amerikancima da potpišu takav sporazum", podsetio je on.

Prema Lavrovu, Rusija je to činila prvenstveno zato što je želela ekstradiciju nekih osoba koje su počinile strašne zločine u Rusiji, uključujući terorizam i koje su našle sklonište u SAD, a koje SAD nisu želele da isporuče Rusiji.

"Činjenica je, medjutim da sa Amerikancima nemamo sporazum o ekstradiciji, zbog čega ne postoji zakonska osnova (za ekstradiciju Snoudena)", naglasio je Lavrov.

"Mi smo se vodili etičkim i humanitarnim razlozima: lice je od nas zatražilo privremeni azil, mi smo pokušali da shvatimo situaciju (njemu je pretio sudski proces koji najverovatnije ne bi bio pravičan) i mi smo doneli odluku da mu odobrimo azil u punoj saglasnosti s medjunarodnim humanitarnim propisima", zaključio je Lavrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: