KiM: Počela naplata dažbina

Na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova jutros je počela, u skladu sa Briselskim dogovorom, naplata dažbina na robu iz centralne Srbije.

Izvor: B92

Subota, 14.12.2013.

09:13

Default images

Na ovim prelzima se, zbog CEFTA sporazuma, na robu iz cenralne Srbije ne naplaćuje carina, već samo PDV i akciza.

Plaćanje ovih dažbina je omogućeno na licu mesta, na samom prelazu je instaliran terminal jedne od banaka koja posluje i u cenralnoj Srbiji i na Kosovu.

Od danas, na primer, roba koja je namenjena Leposaviću neće morati da se upućuje na terminal u južnom delu Mitrovice, već će se dažbine plaćati na licu mesta, na prelazu.

Na integrisanom prelazu Jarinje nalaze se pripadnici Kosovske policije, MUP-a Srbije, Euleksa i carine, a skoro identična situacija je i na prelazu Brnjak koji se nalazi između Ribarića i Zubinog Potoka.

S druge strane, Leposavić u blizni prelaza Jarinje danas popodne blokiran je za teretni saobraćaj od strane nekoliko privrednika sa severa Kosova koji su nezadovoljni zbog početka naplate dažbina na ovom prelazu.

Oni su zaustavili teretni saobraćaj na udaljenosti od oko kilomtar od prelaza Jarinje, tako da teretni kamioni ne saobraćaju ni iz pravca Raške ali ni oni iz pravca Leposavića, dok se putnički saobraćaj obavlja bez većih zadržavanja. Niko od građana, koji su delimično blokirali saobraćaj, nije želeo pred kamere, a kosovska policija, Euleks i Kfor ne preduzimaju mere u pravcu normalizacije saobraćaja na ovom putu na severu pokrajine.
Foto: Tanjug
Veliki broj teretnih kamiona i dalje čeka ispred Jarinja kako bi ušao na sever Kosova, a neki od njih su tu oko 30 sati.

"Kontrolu robe i putnika na integrisanom prelazu Brnjak obavljaju pripadnici Kosovske policije, MUP-a Srbije, Euleksa i carine u skladu
sa CEFTA sporazumom. Na robu iz cenralne Srbije se ne naplaćuje carina, već samo PDV i akciza", rekao je predsednik Privremenog organa u Opštini Zubin Potok Stevan Vulović i dodao da se ove dažbine plaćaju na licu mesta na samom prelazu.

Vulović je naglasio da su, kako je i precizirano Briselskim sporazumom, na Brnjaku carinici bez vidnih obeležja Kosova, ali da "ne veruje da će tako ostati".

"Mnogo toga se rešava u hodu i nije sve do detalja precizirano, na svaki jednostrani potez Prištine imamo pripremljen odgovor. Mi insistiramo da, kako je i dogovoreno, na integrisanim prelazima izvršnu ulogu ima Euleks, a ne albanski carinici", rekao je Vulović.

On je istakao da Priština i EU otvaranjem žiro-računa kod slovenačke banke NLB sa ekspoziturom u Prištini, gde će se slivati novac od dažbina, ne poštuju sporazum.

Vulović je dodao da u Fondu u koji će se slivati novac od dažbina, a koji je prema sporazumu namenjen za razvoj severa Kosova, nema
predstavnika srpske zajednice i da ga neće biti dok se ne formira Zajednica srpskih opština.
Foto: Tanjug
Gradonačelnici severne Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana pozvali su privrednike i građane severa Kosova da poštuju propis o protoku robe kojim se predviđa naplata dažbina na robu iz centralne Srbije na samim prelazima.

Oni su naveli da od danas na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak počinje primena propisa o protoku robe u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i sporazumom CEFTA koja podrazumeva naplatu dažbina na robu koja iz centralne Srbije ulazi na sever Kosova.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, sva procedura na administrativnim prelazima obavljaće se na srpskom jeziku i biće statusno neutralna, a celokupna naplata poreza i PDV-a ići će u fond za razvoj severnog Kosova.

"Zato pozivamo privrednike i građane severa Kosova i Metohije da u potpunosti poštuju sporazume koje je potpisala Srbija, a koji su u interesu svih građana koji žive i rade na ovom delu teritorije Srbije", navode gradonačelnici.

Sredstva koja se na taj način prikupe od poreza i PDV-a će ići u Fond za razvoj severa KiM i doprineće povećanju životnog standarada tamošnjeg stanovništva, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Oni su saglasni da se sporazum CEFTA i odredbe Rezolucije 1244 primenjuju i na severu Kosova i Metohije, kao i u ostalom delu Srbije. Najnoviji režim uvoza robe na sever Kosova rezultat je Briselskog sporazuma koji je parafiran 19. aprila 2013. godine.
Foto: Tanjug
Mediji na severu Kosova objavljuju kampanju EULEX-a koji informiše javnost da će novac koji se skuplja na prelazima biti korišćen za dobrobit građana.

"To ce uticati na povećanje investicija na socijalno-ekonomskom planu i poboljšaće životni standard", kaze se između ostalog na reklamama EULEX-a.

Koha. net piše da je identične poruke poslao i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin a i novi gradonacalnici cetri opstina na severu.

Savetnik zamenika kosovskog premijera Driton Lajci u izjavi Tanjugu pohvalio je realizaciju ovod dela Briselskog sporazuma i rekao: "Ovaj sprovedeni sporazum je normalan ali to treba da se ostvari i u ostalim dimenzijima između Kosova i Srbije".

On je naglasio da će "novac biti upotrebljen bez diskriminacije za dobrobit celokupnog društva na Kosovu".

Vulin: Novac od dažbina isključivo za sever Kosova

Naplata dažbina na prelazima Jarinje i Brnjak u skladu je sa statusnom neutralnošću Briselskog sporazuma, a prikupljeni novac trošiće se isključivo na severu Kosova, rekao je danas ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

"Sporazum je statusno neutralan, i vrlo je važno reći da se ne naplaćuju nikakve carine, već dažbine, baš kao što to nije granica već administrativna linija", rekao je Vulin Tanjugu.

On je naglasio da će sav novac koji bude prikupljen biti upalaćen u Fond za razvoj severa KiM i trošiće se isključivo na prostoru severa pokrajine.

"Svaku obavezu koju uplatimo, upalatili smo sebi. I svaku obavezu koju izbegnemo, izbegli smo sebi samima", rekao je Vulin.

Vulin je precizirao da je aktuelna vlada otpočela s dogovorom o naplaćivanju dažbina na prelazima na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, kojom je KiM prepoznato kao jedinstveno carinsko područje, CEFTA sporazuma potpisanim u vreme vlade Vojislava Koštunice i sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, koji je potpisan u vreme vlade Mirka Cvetkovića.

Vlada je privržena svim sporazumima koje je potpisala kako ona, tako i vlade pre nje, rekao je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: