Skupština usvojila budžet za 2014.

Skupština Srbije usvojila Zakon o budžetu za 2014. godinu, koji predviđa deficit republičkog budžeta od 182,5 milijardi ili 4,6 projektovanog BDP.

Izvor: Beta

Petak, 13.12.2013.

10:26

Default images

Za Zakon o budžetu glasala su 134 poslanika, a protiv je bilo 40.

Budžet, koji je usvojen u zakonskom roku do 15. decembra, predviđa prihode od 930 milijardi dinara i rashode 1.113 milijardi.

Srbija će naredne godine, prema projekciji budžeta, ostvariti blagi privredni rast od jedan odsto, pre svega zbog nedovoljne ekspanzije investicija i realnog pada lične i državne potrošnje.

Budžetski deficit iznosi 183 milijarde dinara, odnosno 4,6 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), dok će ukupan deficit konsolidovanog budžeta iznositi 7,1 odsto BDP.

Predviđeno je da plate budžetskih korisnika budu povećane dvaput - aprila i oktobra, za 0,5 i jedan odsto.

Odbor za finansije prihvatio je juče 22 amandmana od kojih je 10 predložila vlada, tri amandmana Odbor, a devet su predložili poslanici, od kojih sedam opozicioni, a dva poslanici vladajuće koalicije.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je juče da Srbija nema više vremena i mora istovremeno da rešava sve nagomilane ekonomske probleme, ođednom, kao što su pitanje rasta ekonomije, restrukturiranje privrede, otvaranje novih radnih mesta, smanjenje javnog duga, javnog sektora i javne potrošnje.

"Nije stvar izbora. Mi smo dovedeni u situaciju da moramo da uradimo sve to", poručio je juče poslanicima u Skupštini Srbije Krstić, koji je bio vidno uznemiren polemikom poslanika opozicije i pozicije o tome ko je kriv za loše ekonomsko stanje u zemlji, i za veliki rast javnog duga.

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je juče da predloženi budžet za 2014. godinu reflektuje činjenicu da reforme u Srbiji nisu napredovale, kao i činjenicu da se kroz javna preduzeća vodila socijalna politika.

Cvijan: Glasaću protiv, pozivam Nikolića da ne potpiše ukaz

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Cvijan najavio je danas da će glasati protiv predloga budžeta za 2014. i pozvao predsednika Srbija Tomislava Nikolića da ga ne potpiše, ako bude osvojen.

"Nedopustivo je da na kraju 2013. usvajamo budžet za 2014. koji će dovesti do otpuštanja oko 60.000 ljudi, smanjenja plata, smanjenja investcija, smenjena životnog standarda, a neke ugledne evropske novine pišu i da bi Srbija sledeće godine mogla da bankrotira", rekao je Cvijan novinarima u Skupštini Srbije.

On je podsetio da su iz SNS pre godinu i po obećavali 100 milijardi investicija, što se nije desilo.

"Koristim priliku da pozovem predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona o budžetu, jer nismo obećavali ovakvu situaciju, nismo se borili za osiromašenje građana. Obećavali smo investicije, a toga nema", rekao je poslanik vladajuće SNS.

Cvijan je rekao da vidi da u Srbiji neće biti bolje i da građani sad dižu keš kredite da bi "mogli da pripreme slave, nove godine,
božiće. "Za takvu situaciju ne želim da glasam", kazao je Cvijan.

Stefanović: Budžet promašen, biće velikih otpuštanja

Novo zaduženje od 5,5 milijardi evra potvrđuje da je budžet za 2014. godinu promašen, nerealan i na štetu građana, izjavio je šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović.

On je novinarima u parlamentu rekao da su velika sredstva u budžetu predviđena za otpremnine, što, kako kaže, ukazuje da će biti velikih otpuštanja.

Stefanović je rekao da se više ne spominje ni novac od Ujedinjenih Arapskih Emirata, a da su tri milijarde evra, postale 300 miliona.

"Mi nismo protiv investitora iz inostranstva, ali građani moraju da vide o čemu se radi. Još nema ugovora i to je gomila nepoznanica", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, sada se "odjednom pojavljaju nove vesti da postoji 300 miliona evra, ali ne i projekti".

Stefanović je ukazao da je jučerašnja poseta princa Abu Dabija, šeika Muhameda bin Zajed al Nahjana, bila dobra prilika da se "razjasne neke stvari" jer je u nacionalnom interesu Srbije da postoje dobri odnosi, ali na otvoren način.

"Naš nacionalni interes je da imamo dobre odnose sa njima, ali na otvoren način i da se vidi šta piše u tom sporazumu. Umesto toga, imali smo situaciju u kojoj jedan poslanik sedi na sastanku kod predsednika republike, a drugi, Dinkić, koji je i zamenik predsednika Komiteta za saradnju sa UAE, ne sedi", rekao je Stefanović.

On je dodao da je slična situacija i kada dođe ruski partner za energetiku, jer na sastancima nema ministarke energetike Zorane Mihajlović.

"To ne postoji ni u jednoj ozbiljnoj državi ili državi koja se tako predstavlja", rekao je Stefanović.

SPS i PUPS: Smanjenje nameta na rad pozitivna mera

Poslanici SPS i PUPS ocenili su danas nameru ministra privrede Saše Radulovića da ključna mera u 2014. bude smanjenje nameta na rad kao pozitivnu i u interesu radnika.

Kako je Radulović ranije danas rekao smanjenje nameta na plate je kljucna mera za 2014. i istakao da od nje neće odustati bez obzira što Vlada Srbije još za to nije dala zeleno svetlo.

Zamenik šefa poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević tu meru ocenio je kao dobru sa očekivanim pozitivnim rezultatima, i u interesu radnika.

Milićević je novinarima u Skupštini Srbije rekao da postoje dva ključna pitanja, a to su nezaposlenost i visoki nameti na rad.

"Ovakvim merama stimulisaćemo poslodavce da već zaposlene prevedu u legalne tokove, a da uštede iskoriste za investiranje u nova zapošljavanja", rekao je Milićević.

Poslanik PUPS Momo Čolaković kaže da je pozitivno to što najavljene mere doprinose rasterećenju privrede i primanja zaposlenih.

"Ta mera doprineće i većem otvaranju novih radnih mesta", ocenio je Čolaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: