Opozicija razgovara s Janukovičem

Sergej Lavrov i Ketrin Ešton će u ponedeljak razgovarati o situaciji u Ukrajini. Predsednik Viktor Janukovič danas se sastaje s političkim i verskim liderima.

Izvor: Beta

Petak, 13.12.2013.

09:08

Default images

Šea diplomatije Rusije i visoka predstavnica EU sastaće se nakon što su anitvladini protesti u Kijevu ušli u četvrtu nedelju.

U Ukrajini više od 20 dana traju masovni protesti zbog odluke ukrajinske vlade da ne potpiše Sporazum o pridruživanju EU i da Ukrajinu, kako navodi opozicija, "preda" Rusiji.

Tri najveća ukrajinska opoziciona lidera - među njima i svetski prvak u boksu Vitalij Kličko, saglasili su se danas da razgovaraju sa predsednikom Viktorom Janukovičem radi pronalaženja kompromisnog rešenja za izlazak iz krize, koja je na ulice izvela na stotine hiljada demonstranata. "Svi oni će učestvovati na razgovorima za okruglim stolom", rekla je za AFP porptarolka Klička, Oksana Zinovjeva.

"Idemo na razgovore", rekla je ona novinarima. Prethodno, kako su javile zapadne agencije, ukrajinska vlada ispunila je jedan od zahteva opozicije koja demonstrira tri sedmice, a to je oslobađanje iz zatvora svih uhapšenih tokom protesta. Ukrajinski sud je saopštio danas da je poslednjih devet demonstranata, uhapšenih 1. decembra na protestima, danas pušteno na slobodu, ali da će se nastaviti krivični postupak protiv njih.

Pored otpuštanja iz zatvora, opozicija je tražila još jedan uslov da uđe u razgovore sa vladom, a to je da se vlada založi za tešnje odnose sa Evropskom unijom, prenele su zapadne agencije.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče, u godišnjem obraćanju naciji, da Rusija ne nameće Ukrajini ulazak u Carinski savez sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, ali da će, ako Kijev pokaže inicijativu za to, biti spremna da to razmotri.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, suočen s masovnim protestima koji pozivaju na njegovu ostavku, održaće danas razgovore s bivšim predsednikom Leonidom Kravčukom, šefovima parlamentarnih grupa i verskim liderima.

Portparol Kravčuka je izjavio da su opozicioni lideri pozvani na sastanak za okruglim stolom, ali da ne zna da li će se oni i odazvati, prenela je agencija Rojters.

Politička kriza u Ukrajini izbila je početkom ovog meseca, kada je ukrajinska vlada odustala od potpisivanja sporazuma o pridruženju Evropskoj uniji i najavila ekonomsko okretanje Rusiji.

Taj potez je izazvao talas antivladinih protesta u Kijevu i drugim gradovima, a pokušaje policije da silom rastera demonstrante oštro su osudili Brisel i Vašington.

Janukovič ponudio da amnestira demonstrante

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič predložio je danas da amnestira demonstrante uhapšene tokom antivladinih protesta, koji od novembra traju u Kijevu.

To je saopšteno iz Predsedništva, uoči sastanka lidera ukrajinske opozicije i Janukoviča.

"Predložiću amnestiju. Da se oslobode uhapšeni... i da završimo sa konfliktima", rekao je Janukovič, navodi se u saopštenju.

Opozicija traži oslobađanje privedenih osoba, kažnjavanje odgovornih za policijsko nasilje nad demonstrantima i ostavku vlade kako bi zemlja nastavila pripremu Sporazuma o pridruživanju EU, čije je potpisivanje suspendovano krajem novembra u korist približavanja Moskvi.

Proevropska opozicija protestuje i danas na Trgu nezavisnost u Kijevu zbog odbijanja vlasti da potpišu Sporazum o pridruživanju s EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: