Hemijsko oružje na pet lokacija

Prema izveštaju ekspertskog tima UN, kojim je rukovodio švedski profesor Oke Selstrom, u Siriji je "verovatno upotrebljeno" hemijsko oružje na pet lokacija.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 13.12.2013.

07:56

Default images

U izveštaju se navode "pouzdane potvrde" i "dokazi koji su u skladu sa verovatnom upotrebom hemijskog oružja" za lokacije u Guti 21. avgusta, Kan el-Asalu 19. marta, Džobaru 24. avgusta, Sarakebu 29. aprila i Ašrafija-Sahnaji 25. avgusta.

Tim, međutim, nije mogao da potkrepi upotrebu hemijskog oružja u Bahariji 22. avgusta i Šeik Maksudu 13. aprila, navodi AFP.

BBC navodi da su u dva slučaja gađani vojnici, a u trećem vojnici i civili.

Međutim, kako ističe Asošijeted pres, u izveštaju se ne navodi se da li su za navedene napade odgovorne vladine ili opozicione snage.

BBC podseća da je sirijski predsednik Bašar el-Asad posle napada u Guti, blizu Damaska, dozvolio međunarodnom inspektorskom timu da započne uništavanje hemijskog oružja koje kontroliše sirijska vlada, na osnovu američko-ruskog dogovora.

Itar-Tass prenosi da generalni sekretar UN Ban Ki-mun u petak treba na zatvorenoj sednici o rezultatima istraživanja da izvesti Generalnu skupštinu, a u ponedeljak članove Saveta bezbednosti UN.

Ruskoj agenciji je stalni predstavnik Francuske u UN, Žerar Aro, koji u decembru predsedava Savetom bezbednosti, potvrdio da će u ponedeljak to telo Svetske organizacije razmatrati izveštaj.

Međutim, ne planira se donošenje nikakvih odluka na osnovu njega i dokument će biti "primljen na znanje".

"Čak i ako neki članovi SB UN budu želeli da donesu neku odluku, mislim da će to biti nemoguće, jer je on (SB UN) vrlo snažno podeljen, naročito povodom tog pitanja", rekao je francuski diplomata. Inspektori u izveštaju koji će u ponedeljak razmotriti Savet bezbednosti, ne navode ko je odgovoran za te napade jer to ne ulazi u njihov mandat.

Misija je "prikupila flagrantne i uverljive dokaze o upotrebi hemijskog oružja nad civilima uključujući i decu, u regionu od Gute do Damaska 21. avgusta", bilio je navedeno u preliminarnom izveštaju misije u septembru.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja koja je ove godine dobila Nobelovu nagradu za mir, zadužena je za nadgledanje uništavanja sirijskog hemijskog oružja nakon istorijske rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom je naloženo uništavanje tog oružja do sredine 2014. godine.

Rezolucija je usvojena u okviru rusko-američkog sporazuma o uništavanju sirijskog hemijskog oružja, čime je uklonjena pretnja američkim napadima zbog hemijskog napada 21. avgusta kod Damaska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: