Tači: Očekujem dogovor o pravosuđu

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je uoči današnje runde dijaloga sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem da očekuje da danas bude postignut dogovor o pravosuđu.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 13.12.2013.

11:03

Default images

Tači je novinarima u Briselu rekao da su ekspertske grupe koje su proteklih dana u Briselu razgovarale o pravosuđu dobro obavile posao, tako da sporazum na političkom nivou ne bi trebalo da bude problem.

"Prošle nedelje smo se dogovorili o integrisanju kosovske policijske službe, a danas ćemo se dogovoriti o pravosuđu", rekao je Tači.

Tači je pozvao je delegaciju Srbije da ne usporava stvaranje jedinstvenog sistema carine, policije i pravosuđa na Kosovu i primenu sporazuma.

Kosovski premijer je ocenio da je današnja runda pregovora prekretnica za pozitivnu i evropsku budućnost kako Kosova tako i regiona.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton počeo je jutros nešto pre 10 časova.

Eštonova se najpre sastala sa srpskom delegacijom koju predvodi premijer Ivica Dačić, a na sastanku učestvuje i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Nakon razgovora s predstavnicima Beograda, Eštonova će se sastati s kosovskim timom koji predvodi premijer Hašim Tači.

Očekuje se da šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja posreduje u dijalogu, nakon odvojenih susreta sa dvojicom premijera, nastavi razgovore u trilateralnom formatu.

Današnja, dvadeseta runda dijaloga je značajna jer će nakon nje Eštonova pripremiti izveštaj za Ministarski savet EU, koji će početkom sledće nedelje precizirati datum početka pregovora i usvojiti pregovarački okvir za Srbiju. Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči se nada da će na sastanku u Briselu biti postignut sporazum koji će "očuvati jedinstveni karakter prvosudnog sistema i hijerarhiju Sudskog saveta i Saveta tužilaštva Kosova". Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton će za tri dana izvestiti Savet Evrope o rezultatima današnjeg dijaloga. Sporazum Beograda i Prištine od 19. aprila predviđa da sudske vlasti budu integrisane i da rade u okvirima pravnog sistema Kosova, navodi "Koha ditore". Previđeno je da Apelacioni sud u Prištini formira panel sudija u kojem će većina sudija biti kosovski Srbi koji će biti nadležni za opštine sa većinskim srpskim stanovništvom, pri čemu će odeljenje Apelacionog suda, uključujući administrativno i sudsko osoblje, imati stalno sedište u severnoj Mitrovici. Taj sporazum ne predviđa osnivanje sudova u opštinama na severu Kosova, naseljenim uglavnom Srbima, ali inicijalni plan sprovođenja tog sporazuma priznaje pravo na osnivanje osnovnih sudova. Jedan izvor lista "Koha ditore" je rekao da osnova razmimoilaženja stavova Prištine i Beograda leži u činjenici da kosovska strana ne prihvata osnivanje tih sudova i da će korigovati greške učinjene u implementacionom planu. Kuči je rekao da Priština neće promeniti svoj stav po tom pitanju. "Postojaće samo jedan osnovni sud kao što je regulisano zakonom o sudstvu", insistirao je Kuči i dodao da će o ostalim pitanjima, kao što su broj sudova i njihova sedišta odlučiti Sudski savet Kosova, naveo je prištinski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: