Josipović: Zašto nisam konsultovan?

Josipović uputio predsedniku Sabora pismo s predlozima za nacrt Ustava, s namerom da se tekst poboljša, jer je u njemu uočio pravne slabosti.

Izvor: B92

Petak, 13.12.2013.

18:56

Default images

U tome što njegovi predlozi verovatno neće biti prihvaćeni ne vidi ništa dramatično, ali predlagačima zamera, jer ga nisu konsultovali oko ustavnog teksta, piše agencija Hina.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović je novinarima objasnio da je čekao da bude definisan jedan konačni predlog promena "kako bi omogućio, ako ustavotvorac to želi, da se tekst poboljša".

Ocenio je i da je trebalo da ga pisci ustavnih promena, kao predsednika Republike, konsultuju. "Pisci Ustava su mogli da me konsultuju da su hteli, očigledno nisu imali potrebe za tim. Čekao sam konačnu verziju da znam na šta da reagujem", rekao je on.

Josipović je u jučerašnjem pismu Leki predložio unošenje novog stava Ustava u kojem se "životnim zajednicama različitim od braka jamči pravo na porodični život i njegovu zaštitu".

On je naglasio da time nije išao "kontra referenduma" o ustavnoj definicija braka kao zajednice muškarca i žene, već da njegov predlog prati evropsku praksu.

Josipović je istakao i potrebu izgradnje konsenzusa o najvažnijim pitanjima i očuvanja minimuma nacionalnog jedinstva "da nam se ne bi dogodilo da ono što smo teškom mukom stekli, a to je da postanemo evropsko društvo, izgubimo i pretvorimo se u društvo netolerancije".

Hrvatski predsednik je u jučerašnjem pismu predsedniku hrvatskog Sabora naveo i da je "potpuno prihvatljivo da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina menja u postupku predviđenom za promenu (ili donošenje) Ustava".

Zamku, međutim, krije stav da hrvatski Sabor može, većinom

glasova da odluči da se i drugi zakon donese po postupku određenom za promenu Ustava.

Iako je osnovna ideja bila da se "učvrste" pojedine zakonske odredbe, verovatno one koje se tiču prava i sloboda građana, efekat može biti sasvim suprotan, rekao bih, opasan, naveo je Josipović i objasnio da vladajuća većina arbitrarno može odrediti koji će zakoni dobiti ustavni rang.

Zamislive su i takve promene kojima bi se ograničavala osnovna ljudska prava i prava nacionalnih manjina, upozorio je hrvatski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: