Kijev-EU: Janukovič se predomislio?

Ketrin Ešton kaže da predsednik Ukrajine Viktor Janukovič namerava da potpiše sporazum sa EU koji je prošlog meseca odbio. Vladimir Putin: Mi ništa ne namećemo.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 12.12.2013.

10:49

Default images

Visoka predstavnica EU je rekla da je posle razgovora s Janukovičem u Kijevu postalo jasno da kratkoročni ekonomski i finansijski problemi sa kojima se suočava Ukrajina mogu biti ublaženi potpisivanjem sporazuma o pridruženju EU, koji bi doneo nove investicije iz članica tog bloka, prenela je agencija AP.

Ona je navela da joj je "Janukovič, izgleda, jasno stavio do znanja da namerava da potpiše sporazum o pridruženju".

"Pazite, Janukovič mi je objasnio da namerava da potpiše Sporazum o pridruživanju. Ono o čemu je govorio bile su kratkoročna ekonomska pitanja sa kojima se zemlja suočava i prema mom mišljenju, ti izazovi, koji su realni, mogu se prevazići podrškom koja dolazi ne samo iz institucija Evropske unije, već i time da on pokaže da ima ozbiljan ekonomski plan", rekla je Eštonova.

Kako prenose mediji, Eštonova je dodala da će potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Ukrajina-EU pomoći da se privuku određene investicije koje su potrebne Janukoviču.

Potpisivanje bi značilo da se Janukovič predomislio, s obzirom na to da je još prošlog meseca odbio da ga potpiše, jasno stavljajući do znanja da umesto njega želi bliže odnose s Rusijom, naveo je AP i dodao da masovni protesti u Kijevu pozivaju na bliže veze Kijeva sa EU.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost prethodna dva dana boravila je u Ukrajini, gde je razgovarala sa Janukovičem i ukrajinskom opozicijom u nastojanju da se reši kriza u toj zemlji.
Foto: Beta/AP
Demonstracije u Ukrajini ušle su u četvrtu nedelju. Demonstranti protestuju zbog odluke vlasti u Kijevu da ipak sa EU ne potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Predsednik Viktor Janukovič odbio je da potpiše SSP sa EU, ocenjujući da bi to ugrozilo ekonomsku saradnju Ukrajine i Rusije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u godišnjem obraćanju naciji da Rusija ne nameće Ukrajini ulazak u Carinski savez sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, ali ako pokaže inicijativu za to, Rusija je spremna da je razmotri.

"Mi nikome ništa ne namećemo, ali ako naši prijatelji imaju želju da zajednički radimo, spremni smo da nastavimo rad na ekspertskom nivou", kazao je Putin u Kremlju pred oko hiljadu zvanica, članova najvišeg ruskovodstva zemlje.

Po njegovim rečima, još pre sadašnjih događaja u Kijevu, počev od maja ove godine, "Ukrajina je izrazila želju da prisustvuje svim susretima trojke kao posmatrač i više puta izjavljivala da je zainteresovana da se priključi pojedinim sporazumima Carinskog saveza". Putin je kazao da je evroazijski projekat zasnovan na "ravnopravnosti i na realnim ekonomskim interesima".

"Mi ćemo dosledno razvijati evroazijski proces, ne suprotstavljajući ga drugim integracionim procesima, među kojima i takvom zrelom procesu, kao što je evropski", dodao je Putin.

Rekao je da će Rusija nastaviti razgovor sa "evropskim prijateljima o pripremi novog osnovnog sporazuma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: