CG: Smenjen komandant specijalaca

Komandant Specijalne antiterorističke jedinice crnogorske policije Mladen Marković smenjen je sa te funkcije, zbog zloupotreba službenih prostorija.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.12.2013.

19:12

Default images

Marković je smenjen nakon izveštaja Unutrašnje kontrole MUP-a u kojem se konstatuje da je, suprotno propisima, omogućio savetniku za bezbednost predsednika države Veselinu Veljoviću da u kampu specijalne jedinice u Podgorici održi sastanak sa pripadnicima policije iz Mojkovca, uoči lokalnih izbora u tom gradu.

Direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović je za novog komandanta Specijalne antiterorističke jedinice postavio Vojislava Dragović, dosadašnjeg rukovodioca Operativno-komunikacionog centra.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović povukao je ranije danas Veljovića sa mesta njegovog predstavnika u vladinom Savetu za članstvo Crne Gore u NATO-u.

Vujanović je za svog novog predstavnika u Savetu za članstvo u NATO-u, kojim predsedava premijer Milo Đukanović, imenovao svog savetnika za spoljne poslove i međunarodne odnose Dragišu Burzana.

Iz Vujanovićevog kabineta je saopšteno da je predsednik države razmotrio izveštaj Unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova, povodom predavanja koje je Veljović održao 9. novembra u kampu Specijalne antiterorističke jedinice u Podgorici, radi afirmacije vrednosti NATO integracija.

“Vujanović je obavestio premijera Đukanovića da se u izveštaju konstatuje da u zakazivanju i održavanju ovog predavanja nisu ispoštovane odgovarajuće procedure i da radi toga povlači Veljovića za svog predstavnika u Savetu za članstvo u NATO-u”, navodi se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je u sredu da je Unutrašnja kontrola MUP-a Crne Gore utvrdila da postoje jasne indicije da je Veljović protivzakonito, u kampu specijalne jedinice u Podgorici, održao sastanak sa pripadnicima policije iz Mojkovca, uoči lokalnih izbora u tom gradu.

Veljović je ranije rekao da je na tom sastanku govorio o integracijama Crne Gore u NATO, a ne na temu lokalnih izbora u Mojkovcu, održanih 16. novembra.

Konjević je novinarima kazao da je Unutrašnja kontrola MUP-a Crne Gore utvrdila da postoje jasne indicije da je Veljović na sastanku sa policijcima iz Mojkovca govorio i na temu lokalnih izbora.

“Značajan broj lica je naveo da se sastanak odnosio na proces NATO integracija, ali u pojedinim izjavama se navodi da je Veljović govorio i o lokalnim izborima u Mojkovcu, odnosno o tome da ne smeju dozvoliti da opozicija dođu na vlast u tom gradu”, naveo je ministar unutaršnjih poslova.

Konjević je kazao da je Unutrašnja kontrola utvrdila i da Veljović nije imao saglasnost Saveta za NATO da drži predavanja na temu evroatlanskih integrcija, a posebno ne u kampu specijalne policijske jedinice.

“Time je odgovornost Veljovića veća, jer, kao savetnik predsednika države, nije imao pravo da pripadnicima policije nameće temu izbora u službenim prostorijama MUP-a”, dodao je on.

Konjević je naveo da je Unutrašnja kontrola preporučila da se zbog kršenja propisa pokrene disciplinski postupak protiv komandanta Specijalne antiterorističke jedinice Mladena Markovića, jer je obezbedio logistiku Veljoviću za održavanje spornog sastanka.

Na lokalnim izborima u Mojkovcu, održanim 16. novembra, apsolutnu vlast osvojila je Demokratska partija socijalista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: