Tatjana Pašić podnela ostavku

Predstavnica Demokratske stranke u Privremenom veću Tatjana Pašić podnela je danas ostavku na to mesto. Čović: Sve smene direktora po zakonu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.12.2013.

12:07

Default images

Takva odluka usledila je posle odluke privremenog organa koji upravlja Beogradom, nakon smene Dragana Đilasa, da se smene direktori javnih preduzeća.

Predsednik DS Dragan Đilas najavio je izlazak predstavnika DS iz privremenog veća zbog smena direktora, gostujući u Utisku nedelje na TV B92. Stav DS-a je da takve smene nisu zakonite, dok ostali članovi Privremenog veća istuču da je sve urađeno u skladu sa zakonom. "Privremeni organ izašao je iz okvira zakonskih ovlašćenja i stavio se u funkciju izborne kampanje i nasilnog zauzimanja vlasti u Beogradu bez izbora i pre izbora", rekla je Tatjana Pašić na konferenciji za novinare u sedištu DS, dodajući da je odlučila da podnese ostavku jer je Privremena uprava juče razrešila više od 30 gradskih sekretara, direktora javnih preduzeća i članova gradskih komisija izabranih na predlog DS.

"Jasno je da je reč o političkom progonu. Kako to da funkcionisanje Beograda ugrožavaju samo oni izabrani na predlog DS? Da li su tekući i neodložni poslovi, koje bi trebalo da obavlja privremeni organ, razrešenje sekretara za sport i direktora Bitef-teatra i da li je tekuće pitanje izbor gradskog pravobranioca na period od četiri godine?", upitala je ona.

Dodala je da je to smenjivanje bilo isključivo političko i da se Privremeni organ ponaša kao da je osvojio vlast na izborima. Ona je rekla da ne zna kako će dalje raditi Privremeni organ i da pretpostavlja da će neko biti postavljen na njeno mesto.

Tatjana Pašić je kazala da ne zna da li će to biti predstavnik Liberalno-demokratske partije, a nije znala da odgovori ni na pitanje novinara da li je juče na mesto sekretara za poslove legalizacije imenovan Dragan Grujić iz DS.

U međuvremeu, oglasio se i Grujić koji je rekao Tanjugu da je na to mesto izabran na poziv Privremenog organa uprave grada kao neko ko je dugo radio u toj oblasti i ko zna taj posao. Grujić kaže da je član Demokratske stranke još iz vremena Zorana Đinđića i da je i danas član DS, ali da to nema veze sa izborom na novu poziciju. "Na ovo mesto nisam izabran kao član neke stranke, to je stručno mesto i nema veze sa politikom", naglasio je Grujić.

Tatjana Pašić je navela da su konsultacije o smenjivanju u Beogradu obavljene tokom vikenda, o čemu ona nije pitana, a materijal o tome je dobila dva minuta pre sednice, iako je zakonom propisano da se materijal mora podeliti bar 24 sata pre sastanka.

Čović: Sve po zakonu

Privremeni organ uprave grada Beograda je apsolutno sve uradio u skladu sa zakonom i tako će biti i ubuduće, izjavio je danas član tog tela Nebojša Čović, koji je odbacio navode Demokratske stranke da se predstavnici tog organa bave otvaranjem afera.

Čović je na konferenciji za novinare rekao da su kadrovske promene do kojih je juče došlo u Beogadu obavljene isključivo u skladu sa zakonom i da privremeni organ nije prekoračio ovlašćenja.

"Skoro tri nedelje radimo u Beogradu isključivo po zakonu, a po zakonu smo došli na ova mesta i po zakonu moramo da radimo. Priča o nezakonitom preuzimanju Bograda je neistinita i, ako se neko poziva na to, treba da kaže koji su to članovi zakona prekršeni", rekao je Čović.

Komentarišući navode DS da možda nije bila potrebna smena direktora pojedinih javnih preduzeća, kao što je BITEF, Čović je odgovorio da preduzeća ne mogu da funkcionišu sama i da je zbog toga jučerašnje imenovanje bilo hitan i neodložan posao.

Čović je podsetio da su u poslednje tri sedmice članovi privremenog organa obavili razgovore sa svim direktorima gradskih javnih preduzeća, nakon čega su došli do zaključaka o njihovom radu.

On se osvrnuo i na današnju izjavu Tatjane Pašić, koja je napustila privremeni organ, a koja je navela da se to telo bavi otvaranjem afera.

Čović je rekao da priča o imenovanju stranačkih kadrova na funkcije u gradskim službama i organima nije utemeljena, jer su među juče imenovanima stručna lica, predstavnik LDP-a, SPS-a, kao i član DS Dragan Grujić, koji je postavljen na mesto sekretara za poslove legalizacije objekata.

On je istakao da ti ljudi imaju jasne profesionalne biografije koje će, ukoliko već nisu, biti objavljene na veb-sajtu gradske uprave.

"Priča o aferama i otvaranju afera je netačna i naš zadatak nije da se bavimo aferama nego da utvrdimo koliko je nešto rađeno profesionalno i utvrdili smo da to baš i nije bilo tako", rekao je Čović.

Komentarišući izjavu Pašićeve da je dobila dnevni red sednice na kojoj su razrešeni direktori javnih preduzeća i gradski sekretari dva minuta pre njenog početka, Čović je rekao da su svi članovi privremenog organa imali prilike da vide i glasaju o tačkama dnevnog reda i da od toga ne treba praviti politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: